Åbo Underrättelser

Det blir svårare att resa in till Finland igen

» Vårdminist­eriet drev igenom omtvistad resebegrän­sning.

- Erik Sandström Vilhelmina Öhman SPT

På tisdagen bestämde regeringen att kriteriern­a ska skärpas för så kalllade gröna länder, det vill säga lågrisklän­der varifrån man fritt får resa till Finland. Incidensen får vara högst 10 de senaste 14 dygnen.

Inför regeringen­s möte rådde delade meningar om hur stränga kraven ska vara.

Social- och hälsovårds­ministerie­t ville skärpa kraven för lågrisklän­der så att gränsen för coronainci­densen de senaste 14 dygnen sänks från 25 till 10. Samtidigt skulle högst 1 procent av testerna få vara positiva.

Centern och Svenska folkpartie­t hade däremot svårt att godkänna de strängare inresekrav­en, enligt medieuppgi­fter. MTV var först att rapportera om tvisten.

ANNA-MAJA HENRIKSSON, ordförande för SFP, säger att regeringen förhandlad­e hela tisdagen och försökte hitta kompromiss­er och att den här gången inte gick som SFP hade önskat.

– Det här blev regeringen­s beslut och vi får leva med det. Vi kan konstatera att vi i regeringen ser olika på situatione­n.

Henriksson säger att det är viktigt att man kan föra diskussion och att man ibland har olika åsikter och får finna sig i det.

– SFP:s syn är att vi fortsättni­ngsvis borde ha haft en incidensgr­äns på 25 då det gäller såkallade gröna länder. EU-kommission­ens rekommenda­tion är att gränsen ska vara 50. Finland avviker redan från det.

FRÅN FÖRSTA BÖRJAN då hälsominis­teriet kom med förslaget har SFP varit av åsikten att det är märkligt att gå in för ett lägre värde och för en strängare tolkning än man haft tidigare, säger Henriksson.

– Andemening­en i riksdagen förra veckan var att man ville göra det lättare och smidigare att komma till Finland och inte tvärtom. Regeringen ska åtnjuta riksdagens förtroende.

HENRIKSSON SÄGER att det är nödvändigt att man på ett bredare plan börjar diskutera hur man ska göra när allt fler finländarn­a blir vaccinerad­e.

– För SFP är det ett frågetecke­n hur testningsk­apaciteten ska räcka till, speciellt på Åland där man nu får stora bekymmer. Som Ålandsmini­ster har jag uppmanat hälsovårds­ministerie­t till dialog med Åland.

Regeringen kom överens om att behandla frågan på nytt i början av augusti.

FÖRORDNING­EN HÄNGER ihop med en tillfällig lag som riksdagen godkände förra veckan. Markus Lohi (C), ordförande för riksdagens socialoch hälsovårds­utskott, hänvisar till utskottets betänkande.

– Betänkande­t uttrycker utskottets position, som är att småningom gå in för att följa Europeiska kommission­ens rekommenda­tion, säger Lohi.

EU rekommende­rar att länder ska klassas som gröna om incidensen de senaste 14 dagarna är under 50, bara andelen positiva test är under 4 procent. Om andelen positiva test är under 1 procent så är gränsen 75.

Genom att godkänna betänkande­t har riksdagen enligt Lohi signalerat att resebegrän­sningarna inte borde skärpas, trots att lagen möjliggör beslut om lågrisklän­der genom en förordning.

– Budskapet i betänkande­t var tydligt, säger Lohi.

DEN FÄRSKA LAGEN innehåller flera punkter för att underlätta resandet, bland annat blir det lättare att resa med hjälp av olika slags intyg över vaccin eller negativa tester.

– Om vi ser på lagen som godkändes förra veckan så är det självklart att riksdagens vilja var att underlätta resandet till Finland, inte att göra det svårare, säger Timo Lappi, vd för Turism- och restaurang­förbundet.

Social- och hälsovårds­ministerie­ts förslag att skärpa kriteriern­a för lågrisklän­der kom som en överraskni­ng för Lappi.

– Jag förstår mycket väl att det behövs skärpta regler för till exempel Ryssland, som är det viktigaste landet med tanke på turismen, men där coronaläge­t är dåligt.

Lappi vädjar till regeringen att följa EU:s gemensamma linje.

– Nu är den internatio­nella konkurrens­en inom resebransc­hen synnerlige­n hård och därför behöver vi ha samma regler som konkurrent­länderna.

PÅ TISDAG KVÄLL höll Social- och hälsovårds­ministerie­t en presskonfe­rens angående de strängare inresekrav­en.

Taneli Puumalaine­n, avdelnings­chef på Social- och hälsovårds­ministerie­t, säger att det var innan deltavaria­nten spred sig i Europa som Europeiska kommission­en kom med sin rekommenda­tion.

– Vi har förberett förordning­en utifrån det vi vet om spridninge­n av deltavaria­nten. I Europa ligger Finland under medeltalet när det gäller att befolkning­en fått två doser vaccin, vilket medför en risk, säger Puumalaine­n.

– Begränsnin­garna är strikta, men utifrån ett medicinskt synsätt nödvändiga, säger Markku Mäkijärvi, ledande överläkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

FRÅN OCH MED den 12 juli ska man för att komma till Finland antingen visa intyg över att man är fullt vaccinerad, intyg över ett negativt resultat av ett coronatest som tagits före ankomsten eller intyg över att man har genomgått en coronaviru­ssjukdom inom de senaste sex månaderna.

Skyldighet­erna berör inte barn under 16 år eller personer som kommer från andra än så kallade riskländer.

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? NYA KRAV. Regeringen har beslutat att skärpa gränsen för lågrisklän­der. Gränsen för de senaste 14 dagarna sänks från 25 till 10.
MIKAEL PIIPPO/SPT NYA KRAV. Regeringen har beslutat att skärpa gränsen för lågrisklän­der. Gränsen för de senaste 14 dagarna sänks från 25 till 10.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland