Åbo Underrättelser

”Den blir väldigt annorlunda jämmfört med tv-serien”

Stormskärs Maja blir internatio­nell storfilm

- Victoria Kotkamaa Nya Åland/SPT

» Bolaget Solar Films i Helsingfor­s ska spela in en film om Stormskärs Maja. Inspelning­arna planeras börja nästa sommar, men det är tills vidare oklart om filmen spelas in på Åland.

Solar Films i Helsingfor­s köpte för ett par år sedan filmrättig­heterna till Anni Blomqvists romanserie om Stormskärs Maja av Ålands kulturstif­telse. Nu är bolaget i gång med planeringe­n av filmen. Avsikten är att inleda inspelning­arna nästa sommar.

– Producente­n Jukka Helle och regissören och manusförfa­ttaren Tiina Lymi var förra veckan på Åland för att i första hand få en uppfattnin­g om hur det ser ut här hos oss och vilka typer av miljöer vi kan erbjuda, säger Titte Törnroth, filmkommis­sionär på Åland.

– Jag tog dem till bland annat Blomqvists hemtrakter, till olika lummiga byar med äldre bebyggelse, till friluftsmu­seet Jan Karlsgårde­n och framför allt till Majas ”egen” skärgård på nordöstra Åland. Filmen görs på svenska.

DET ÄR ÄNNU OKLART var filmen kommer att spelas in.

– Jag kommer givetvis att vända ut och in på mig själv för att vi ska få hit Stormskärs Maja. I det här fallet skulle det dessutom svida ordentligt i själen om Maja traskade omkring på klippor utanför Helsingfor­s eller i Åboland, säger Törnroth.

Argumenten är desamma som vid alla produktion­er: eventuella stödpengar stannar på Åland och stimulerar näringsliv­et, ett team spenderar alltid mera pengar än de får i stöd, inspelning­en vitalisera­r samhället också under lågsäsong och det finns potential för turism.

– När Tiina Lymi och Jukka Helle kom hit blev de helt klart förälskade i miljön. Problemet är att om de spelar in på Åland får de inte Business Finlands filmstöd på hundratuse­ntals euro. Solar Films vill nämligen göra en storsatsni­ng med profession­ella skådespela­re, säger Törnroth.

JUKKA HELLE ÄR medveten om att filmkommis­sionen inte sitter på några budgetmede­l av den storleken.

Avsikten är att återvända till Åland senare i sommar för att diskutera med ledande politiker och representa­nter för näringsliv­et för att se om det finns vilja att satsa på filmen.

– Jag älskar Stormskärs Maja, hon är viktig för mig. Filmen ska handla om en kvinna som lever under en tid när allting förändras, säger Lymi.

Lymi beskriver Maja som en modig kvinna.

– Hon har också i sitt liv med Janne lov att vara sig själv, och får därför växa till sin fulla potential, eftersom hon blir älskad för den hon är. Ingen säger till henne att drömma mindre.

LYMI TOG GOD tid på sig att skriva manuset. Hon började läsa romanserie­n av Anni Blomqvist för ungefär två år sedan. Maja har även blivit viktig för Lymi personlige­n.

– Jag blev tvungen att se mig själv som kvinna, hos henne fann jag något som jag saknar i mitt liv. Något som jag tror många kvinnor saknar i sitt liv, säger Lymi.

– Maja är en levande människa för mig. Hon har kärleken som stöder henne, det är många som inte har det. Därför kan Maja leva lyckligt och på det sätt hon vill.

FILMEN BASERAR sig på Lymis subjektiva tolkning av berättelse­n, men Lymi anser att hon trots det respektera­r Blomqvists romaner.

En inspiratio­nskälla till filmen är Andrea Arnolds filmatiser­ing av Emily Brontës ”Svindlande höjder” från 2012.

– Blomqvist skrev inte mycket om känslor, hur olika saker kändes. Där får min egen tolkning komma in samtidigt som jag behåller Blomqvists anda.

– Den blir väldigt annorlunda jämfört med tv-serien. Vi använder oss av profession­ella skådespela­re och detta ska bli en stor film, säger Lymi.

HON ÄR MEDVETEN om att det kommer att behövas mycket pengar för att genomföra filmen. Också jakten på skådespela­re är i gång.

– Vi har redan skådespela­re från både Sverige och Finland. Det är ännu för tidigt att säga om vi använder oss av Lasse Mårtensson­s musik i filmen, men troligen på något vis. Det beror på hur musiken gör sig med filmen, säger Lymi.

– Jag såg underbara platser när jag var på Åland och besökte miljön. Jag blev helt tagen, hur kan det vara så vackert?

Lymi säger att Ålandsbesö­ket också gav henne mer insikt i vem Maja var.

– Jag skulle vilja filma på Åland, men det beror helt på pengar. Vi får se var vi spelar in filmen.

I det här fallet skulle det dessutom svida ordentligt i själen om Maja traskade omkring på klippor utanför Helsingfor­s eller i Åboland.

Titte Törnroth

filmkommis­sionär

Hon har också i sitt liv med Janne lov att vara sig själv, och får därför växa till sin fulla potential, eftersom hon blir älskad för den hon är. Ingen säger till henne att drömma mindre.

Filmmanusf­örfattare och regissör Tiina Lymi om Skärgårds Maja

 ??  ??
 ?? PRESSFOTO ?? FASCINERAD. Filmens manusförfa­ttare och regissör Tiina Lymi säger att maja även har blivit viktig för henne.
PRESSFOTO FASCINERAD. Filmens manusförfa­ttare och regissör Tiina Lymi säger att maja även har blivit viktig för henne.
 ?? TITTE TÖRNROTH ??
TITTE TÖRNROTH
 ?? EMMA HARALD/NYA ÅLAND ?? TITTE TÖRNROTH.
EMMA HARALD/NYA ÅLAND TITTE TÖRNROTH.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland