Åbo Underrättelser

Tapas i nya bistron

» DB Marinas senaste tillskott i raden av projekt står inför sin första sommarsäso­ng med entusiasm och förväntan.

- Adrienne Westerback 045-137 3663 adrienne.westerback@aumedia.fi

Dagen innan öppningen den 3 juli jobbar man ännu oavbrutet med att få allting i ordning i DB Marina Bistro & Butik i Dalsbruks gästhamn.

Bistron, med butik i andra ändan av byggnaden, är mer eller mindre pricken över i:et i gästhamnen­s utveckling genom åren. Det säger DB Marinas styrelseor­dförande Sam Forsbom.

– Det har tagit sin tid att nå hit och fortfarand­e finns det en hel del kvar att göra. Men ett steg i taget har vi ändå fått mycket till stånd och kan med rätta vara stolta, säger han.

NYBYGGET ÄR beläget på piren i utkanten av gästhamnen­s bryggor. Den arrenderad­es av Kimitoöns kommun och bygglovet fick man först i slutet av mars.

Bistron med tillhörand­e butik består av fyra stora containrar, två på restaurang­sidan och en för butiksdele­n.

Restaurang­köket och toaletter ligger i mitten av byggnaden i en container som för samman lokalerna till en enhetlig konstrukti­on.

FORSBOM POÄNGTERAR att containrar­na har använts till annat tidigare men nu återvunnit­s i och med projektet.

Själva bygget och installera­ndet av byggnaden är dessutom genomförd enbart genom lokal arbetskraf­t.

Idén till bistron kom redan för flera år sedan, när Sam Forsbom åkte in i hamnen med båt och konstatera­de för sig själv: ”Här borde det finnas en vinbar.”

Resultatet blev lite mer än så. I bistron serveras visserlige­n vin, men menyn erbjuder i första hand maträtter i tapasstil.

DE SOM BESÖKER restaurang­en kan välja lättare alternativ som oliver, inlagda grönsaker och potatissal­lad, men också medelhavsi­nspirerade varma fisk- och kötträtter.

Råvarorna i köket är till stor grad lokala och tapasstile­n till trots finns det mycket inslag från det nordiska köket.

TROTS ATT BISTRON i sig är en smal byggnad, inger lokalerna en luftig känsla i och med att bägge långsidor är inglasade.

Det här ger besökare utsikt både in över gästhamnen och ut mot havet.

Terrassen som är byggd runt hela konstrukti­onen erbjuder ytterligar­e kvadratmet­rar för restaurang­gästerna.

SEIDI LINDROOS, ekonomiche­f i DB Marina, är glad över att projektet som länge varit under planering äntligen ser dagens ljus.

– Det är roligt men känns samtidigt nästan lite overkligt. När containrar­na kom på plats blev jag faktiskt lite rörd, äntligen kan vi öppna! säger hon.

VID DB MARINA har man noterat hur båtlivet om somrarna har förändrats under de senaste åren och fortsätter att göra det hela tiden.

Det här innebär att det är gästhamnar­nas uppgift att erbjuda mycket mer än bara båtplatser och att följa med utveckling­en som sker, påpekar Sam Forsbom.

I DALSBRUKS gästhamn står man redo inför en, förhoppnin­gsvis, livlig säsong.

Seidi Lindroos säger att hon hoppas att besökare ska ha glädje av den färska bistron.

– Jag ser det här lite som ett sommarvard­agsrum. Hit kan man komma och njuta av både mat och dryck i en ganska speciell historisk omgivning, säger hon.

När containrar­na kom på plats blev jag faktiskt lite rörd, äntligen kan vi öppna. Seidi Lindroos

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ??
ADRIENNE WESTERBACK
 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? BISTRO. Restaurang­en med tillhörand­e butik finns längs med piren vid Dalsbruks gästhamn.
ADRIENNE WESTERBACK BISTRO. Restaurang­en med tillhörand­e butik finns längs med piren vid Dalsbruks gästhamn.
 ??  ?? NÖJDA. DB Marinas styrelseor­dförande Sam Forsbom (t.v.) och ekonomiche­f Seidi Lindroos är både nöjda och stolta över att projektet med bistron blivit verklighet. Längst till höger sitter delägare Johan von Knorring.
NÖJDA. DB Marinas styrelseor­dförande Sam Forsbom (t.v.) och ekonomiche­f Seidi Lindroos är både nöjda och stolta över att projektet med bistron blivit verklighet. Längst till höger sitter delägare Johan von Knorring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland