Åbo Underrättelser

Resenärer, boka test på förhand

För att undvika köbildning ska man boka coronatest­tider innan ankomsten till Finland. Var tålmodig och ha intyget redo vid inresa.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@aumedia.fi

Det är obligatori­skt att vid Åbo flygfält, Åbo hamn och Nådendals hamn genomgå en hälsokontr­oll om man kommer till Finland från ett land med hög coronainci­dens och hör till den röda klassen.

De länder som har fler än 25 fall per 100 000 invånare per 14 dygn hör till riskländer, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Länder som Sverige, Norge, Danmark, Estland och Storbritan­nien är för tillfället röda länder. Passagerar­e från Nordmakedo­nien deltar även i hälsokontr­ollen.

Resande från Sverige ska därför utföra en hälsograns­kning då man kommer till Finland.

PASSAGERAR­ANTALET har i Åbo hamn fördubblat­s sedan våren. Det innebär köbildning­ar. Därför är det lättast att passagerar­e visar upp EU:s coronainty­g och slipper testa sig vid ankomst.

I Åbo hamn är coronabuss­en tillgängli­g för tester, men för att påskynda inresan är en bokning via finentry.fi att föredra.

– Nu när fler reser kan det bli köbildning till bussen. Därför ska man före ankomst boka tid via Finentrytj­änsten, säger specialist­läkare Jane Marttila.

Via Finentry kan resenärer på förhand besvara frågor om utlandsres­an, samt om det tagit vaccin. Enligt svaren ger tjänsten instruktio­ner angående inresan.

Via tjänsten kan man även boka tid till det första och andra testet och slipper på så vis stanna vid gränsen för provtagnin­g. Finentry används också på flygfältet.

MAN BEHÖVER INTE alls delta i hälsograns­kningen ifall du två veckor före ankomsten till Finland vistats i ett land med låg coronainci­dens.

Länder med låg coronainci­dens har högst 25 fall per 100 000 invånare per 14 dygn och hör till den gröna klassen. Polen, Island, Italien och Tyskland och hör för tillfället hit.

Barn födda 2005 eller senare behöver inte delta i hälsounder­sökningen.

– Resenärer från Polen testas inte vid ankomst, säger Marttila.

Hälsounder­sökningen består av en kontroll av intyg över ett negativt coronatest, om du varit sjuk och om du vaccinerat­s. Man kan vid hälsograns­kningen hänvisas till ett coronatest, om du reser från ett land i den röda klassen.

MAN HÄNVISAS INTE till coronatest ifall man fått en full vaccinatio­nsserie mot covid-19. Det ska ha gått minst två veckor sedan den senaste vaccinatio­nen.

Om du endast fått första dosen behöver du inte ta ett coronatest vid ankomst, men behöver testa dig igen minst 72 timmar efter ankomst. Även här ska det ha gått minst två veckor från vaccinatio­nen.

Man testas inte vid ankomst om man har ett intyg över ett negativt coronatest (PCR- eller antigentes­t), som tagits tidigast 72 timmar före ankomsten till Finland.

Om du haft en covid-19 för mindre än sex månader sedan behöver du inte heller testas.

Du ska testas igen, 72–200 timmar efter ankomst, ifall du reser från ett land i den röda klassen och inte fått några coronavacc­inationer, endast fått en dos av vaccinerin­gen eller inte har något intyg över ett negativt coronatest.

DEN 12 JULI ÄNDRAS rekommenda­tionerna gällande inresor. Personer från länder med låg coronainci­dens behöver fortsatt inte delta i hälsograns­kningen, men åldern om att delta i hälsograns­kningen sänks till födda 2006 eller senare.

Marttila påminner att resande inte ser ut som förr.

– Det kan bli långa köer och mycket väntande. Jag hoppas att folk visar förståelse, säger hon.

Resenärer uppmanas reservera extra tid vid gränsen och hålla koll på de senaste rekommenda­tionerna.

 ?? ÅU-FOTO ?? RESA. Har du koll på vad som måste göras när du återvänder till Finland?
ÅU-FOTO RESA. Har du koll på vad som måste göras när du återvänder till Finland?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland