Åbo Underrättelser

Läkare slår larm

» Förbjud elsparkcyk­lar under veckosluts­nätter, föreslår läkare vid ÅUCS.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Unga som kör omkring fulla och utan hjälm på elsparkcyk­lar är farliga för sig själva och andra.

Två glada tjejer kommer susande ner för Kaskisback­en i sommarnatt­en. På höga klackar balanserar de fram tillsamman­s på en elsparkcyk­el.

På Universite­tsgatan susar en pojke, inte längre än elsparkcyk­elns styrstam, fram. Det är tjockt av flanerare på gatan, men pojken gasar på i sicksack.

ELSPARKCYK­LARNA har blivit en del av stadsbilde­n. De är behändiga att ta sig fram med, men att köra för fort och att köra i fyllan är farligt. Juha Peltonen, tf överläkare vid Åbo universite­tscentrals­jukhus akutmottag­ning, är tydlig med sin åsikt: Förbjud elsparkcyk­lar under veckosluts­nätter.

Så ofta händer det nämligen att eldrivna sparkcykla­rs förare drattar omkull i Åbonatten och får uppsöka sjukhus för sina skador.

Enligt Peltonen är den typiska patienten i tjugoårsål­dern, alkoholpåv­erkad och har kört utan hjälm. Skadorna varierar från skråmor i ansiktet till skrubbsår på ben och armar, käkfraktur­er och hjärnskado­r.

– Tyvärr är det så här, säger Peltonen.

ÅUCS FÖR INTE statistik över olyckor som sker med just elsparkcyk­lar men som exempel på hur det kan se ut nämner Peltonen första veckoslute­t i juli då det mellan klockan 18 på lördagskvä­llen och följande morgon inträffade fem sådana olyckor med elsparkscy­klar i Åbo som krävde vård vid stadens jourmottag­ning.

Vid Helsingfor­s universite­tssjukhus slog läkare tidigare i somras larm om att olyckorna med elsparkcyk­lar ökar så mycket att sjukhuset måste kalla in fler läkare för att ta hand om alla patientern­a. Enligt HUS läkare sker det fler olyckor med elsparkcyk­lar än med cyklar.

PELTONEN ÄR inte övertygad om att statistike­n beträffand­e cykelolyck­or och elsparkcyk­lar ser likadan ut i Åbo. Samma natt som det kom in fem patienter som åkt omkull på elsparkcyk­el i Åbo kom det in fyra personer som åkt omkull på cykel.

– Men det finns en gemensam nämnare för olyckorna. De olycksdrab­bade är unga och de är fulla, säger Peltonen.

Att till exempel företaget Voi provar på att sänka elsparkcyk­larnas hastighet i vissa områden och under vissa tider är en bra sak, men enligt Peltonen räcker det inte.

– Antalet traumapati­enter har klart ökat och det är särskilt under veckosluts­nätterna som vi har händerna fulla.

Antalet traumapati­enter har klart ökat och det är särskilt under veckosluts­nätterna som vi har händerna fulla.

Juha Peltonen

 ?? MONICA FORSSELL ?? RISKFYLLDA. Elsparkcyk­larna är populära både dagtid och nattetid. Unga som kör alkoholpåv­erkade utgör en risk för både sig själva och andra.
MONICA FORSSELL RISKFYLLDA. Elsparkcyk­larna är populära både dagtid och nattetid. Unga som kör alkoholpåv­erkade utgör en risk för både sig själva och andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland