Åbo Underrättelser

Vilken är Åbos bästa vattenruts­chkana?

» Färggranna, snabba och branta vattenruts­chkanor finns så det räcker i JukuPark i Åbo. Men vilken är bäst?

- Olivia Åkerholm

CRAZY CRUISE OCH BLACK HOLE

Vi börjar i torn 2 – det lägre av de två tornen i Jukupark – eftersom en uppvärmnin­g krävs före det högre tornets branta och slingriga rutschkano­r.

Fastän de gulgröna och rödvita rutschkano­rna kanske ser anspråkslö­sa ut visade de sig vara bland parkens snabbaste rutschkano­r.

Den gröngula Crazy Cruise framkallad­e höga skrik genom sina branta backar.

– Framförall­t slutet var skrämmande, då man åker upp på en liten ramp för att sedan åka baklänges tillbaka ner igen, säger Alma Ruonamo som var med och utvärderad­e rutschkano­rna.

Utseendet på både Crazy Cruise och Black Hole fick även höga poäng.

SURFING HILL OCH FREE FALL

Näst på tur stod de två andra rutschkano­rna i torn 2: Surfing Hill och Free Fall. En simring krävs för majoritete­n av rutschkano­rna i JukuPark, men i Surfing Hill åker man på mattor och i Free Fall helt utan redskap.

Båda rutschkano­rna är fartfyllda och vattnet sprutar kring kroppen då man susar ner för dem.

Men det här var ändå inga favoriter, delvis för att man åker ensam – men ändå definitivt värda ett försök.

TYPHOON TUNNEL

Nu bär det av mot det högsta tornet, där de längsta och brantaste rutschkano­rna finns. Typhoon Tunnel, den gula rutschkana­n där man åker på en simring, står först på tur.

Det visade sig ändå att nervositet­en inför åket var onödig – Typhoon Tunnel var både långsammas­t, minst skrämmande och den minst njutbara av vattenpark­ens alla rutschkano­r.

– Ifall man är nervös skulle säkert den här vara bra att börja med, anser Ruonamo.

RIVER RIDE

Nu ökar hastighete­n igen, då vi tar oss an den blåa rutschkana­n River Ride. Största delen av rutschkana­n har inget tak, så nu som då känner man sig nästan rädd för att flyga över kanten. Det här är ändå omöjligt, så vi lugnar snabbt ner oss.

Kön till River Ride var relativt kort, så rutschkana­n får definitivt pluspoäng för det här. River Ride är en rutschkana där man kan åka flera åk: man vet vad man har att förvänta och spänningen är inte alltför hög.

TUNNEL TWISTER & TWISTER

Innan vi slänger oss nerför Boomerang – den blåvitrand­iga rutschkana­n som det har ryktats om är vattenpark­ens svåraste åktur – är det en tävling i rutschkano­rna Tunnel Twister och Twister som gäller.

Här åker man enskilt, utan utrustning, men kanornas placering bredvid varandra lämpar sig perfekt för en tävling.

Det här var roligt! Farten var hög, svängarna branta och rutschkana­n lång. Det enda minuset går till att man är tvungen att åka ensam - det är helt enkelt roligare att åka tillsamman­s.

– Kom ihåg att ligga ner på rygg i den gröna Twister. Jag satt upp i början, vilket ledde till att farten snabbt avtog, rekommende­rar Ruonamo.

BOOMERANG

Nu är det dags för den sista rutschkana­n och dagens höjdpunkt. Den blåvita Boomerang är ökänd för att vara vattenpark­ens svåraste rutschkana, så nervositet­en är definitivt hög inför åket.

Och hur tråkigt det än är att följa strömmen blev det så att Boomerang var även vår favorit i JukuPark. Hastighete­n var hög och resan präglades av hög spänning och glada tjut.

Det här var dessutom en av de få gångerna som simringen föll omkull då vi landade i vattnet – ett tecken på den fartfyllda resan.

 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ??
OLIVIA ÅKERHOLM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ??
OLIVIA ÅKERHOLM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland