Åbo Underrättelser

Skärpt straff för man som dödade ex-flickvän

» Hovrätten ansåg att det handlade om mord, inte dråp.

-

I juni 2019 försvann en ung kvinna i Somero. Hennes ex-pojkvän greps och dömdes av Egentliga Finlands tingsrätt för grovt dödsvållan­de. Straffet var 2 år och 8 månaders fängelse.

Nu har Åbo hovrätt behandlat fallet. Resultatet är en mycket strängare dom.

Jyri Kristian Nieminen befanns skyldig till mord och dömdes till livstids fängelse. Hovrätten höjde också de summor den dömde ska betala till offrets anhöriga i ersättning för psykiskt lidande.

Livstids fängelse betyder minst tolv år fängelse, därefter kan benådning vara möjlig.

NIEMINEN HAR erkänt att han under en biltur hade grälat med sin exflickvän och då slagit henne, varefter hon hade dött. Nieminen har också uppgett att han sedan packade kroppen i svarta sopsäckar och dumpade kroppen i ett sopkärl.

Den dömde hade stora ekonomiska bekymmer. Grälet med ex-flickvänne­n handlade om att Nieminen försökte få pengar av henne. Han ville också komma åt uppgifter som skulle ha gjort det möjligt för honom att söka lån i kvinnans namn.

Nieminen kom över offrets mobiltelef­on, nätbankkod­er och bankkort. Han sökte sedan upprepade gånger lån i kvinnans namn. Det enda som beviljades, på 2 500 euro, lyckades han inte ta ut.

NÄR POLISEN grep Nieminen två månader efter att kvinnan försvunnit förnekade han all inblandnin­g. Det var efter en tid som sanningen kröp fram.

Polisen undersökte också den bil Nieminen hade ägt då ex-flickvänne­n försvann. Han hade sålt den strax efteråt, utan en del av inredninge­n och utrustning­en. Dessutom var bilens bagageutry­mme blött och luktade målarfärg.

I rätten bestred Nieminen åtalet om mord och förnekade att hans ekonomiska bekymmer hade drivit honom till gärningen. Han ansåg också att tingsrätte­ns straff, för grovt dödsvållan­de, var alltför strängt.

Den mördade kvinnans kropp har aldrig hittats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland