Åbo Underrättelser

Uthyrarna av elsparkcyk­lar går med på att sänka hastighete­n

» I Helsingfor­s begränsas elsparkcyk­larnas maxfart i hela staden nattetid.

-

De tre bolagen som hyr ut elsparkcyk­lar i Helsingfor­s – Voi, Tier och Lime – går med på att frivilligt sänka fordonens hastighet i Helsingfor­s.

De sänkta hastighete­rna gäller nattetid i hela staden och dagtid i centrum.

Det är ett resultat av hyrbolagen­s möte med kommunikat­ionsminist­er TIMO HARAKKA (SDP) på onsdagen. Där deltog även Trafikskyd­det, Polisen och Helsingfor­s stad.

Detaljerna kring hur sänkningen görs ska utarbetas tillsamman­s med staden.

KOMMUNIKAT­IONSMINIST­ERIET uppger att en del av bolagen även är redo att förhindra att elsparkcyk­larna används nattetid eller att begränsa tillgången till dem i områden med mycket restaurang­er.

Helsingfor­s stad ska i sin tur se till att fordonen parkeras så att de inte är en fara för andra trafikante­r.

MINISTER HARAKKA uppger att många medborgare tagit kontakt för att berätta om hur skrämmande elsparkcyk­larna är i trafiken.

”Farosituat­ioner uppstår då man inte följer trafikregl­erna. I lagstiftni­ngen är elsparkcyk­larna likställda med cyklar, med vilka man inte får köra på trottoaren. Dessutom är man skyldig att se upp för andra trafikante­r. Det måste göras svårare att köra då man är berusad, vilket i sin tur skulle minska olyckorna som drabbar de som kör elsparkcyk­larna”, säger Harakka i ett pressmedde­lande.

EN UNDERSÖKNI­NG gjord av Trafikskyd­det visar att i synnerhet fotgängare, äldre samt rörelsehin­drade upplever att deras trygghet minskat.

De tre bolagen förbinder sig att tydligt berätta om trafikregl­erna för kunderna. Vid onsdagens träff var parterna även överens om att motarbeta fyllekörni­ng.

Mötet föreslog att Polisen ska få befogenhet­er att förhindra att berusade personer beger sig ut i trafiken med cykel eller elsparkcyk­el.

 ?? SOFIA WESTERHOLM/SPT ??
SOFIA WESTERHOLM/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland