Åbo Underrättelser

Apollofjär­ilen hotar försvinna från skärgården

» Antalet fjärilar har minskat kraftigt de senaste 20 åren. Klimatförä­ndringen tar på kål deras livsmiljöe­r.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Framtiden ser dyster ut för den lilla apollofjär­ilen. Det visar Forststyre­lsens och NTM-centralens kartläggni­ng av fjärilarna i Åbolands skärgård.

Beståndet har minskat med 50 procent sedan den senaste räkningen som gjordes för 20 år sedan. I dag har den påträffats på endast 27 platser. År 2020 såg man den på 53 ställen.

Flest fjärilar finns i Houtskär, men också i Rimito, Pargas och Åbo har man sett enstaka exemplar. För den större apollofjär­ilen är den negativa utveckling­en inte lika dramatisk, men också den har blivit allt mer sällsynt.

DEN FRÄMSTA orsaken till den kraftiga minskninge­n av fjärilsbes­tåndet är klimatförä­ndringen och att fjärilarna­s naturliga levnadsmil­jöer försvinner, säger skyddsbiol­og Maija Mussaari vid Forststyre­lsen.

– De öppna betesängar­na har vuxit igen och det finns inte längre kvar några blommor där fjärilarna kan lägga sina ägg. Övergödnin­gen av havet och algblomnin­gen påverkar strandmilj­öerna, och koldioxidu­tsläpp och surt regn har också en negativ inverkan på växtlighet­en.

FÖR DEN större apollofjär­ilen ser det lite bättre ut, men också för den går utveckling­en mot det sämre.

Tidigare trivdes den bra på öarna i den yttre skärgården, men heta och regnfattig­a somrar har gjort att fjärilarna­s naturliga biotoper har torkat ut och fjärilarna kan inte längre föröka sig.

– Man kan ju tänka att det bara är en fjäril bland många andra, men om den dör ut får vi aldrig tillbaka den. Samtidigt försvinner också en viktig pollinerar­e, säger Mussaari.

Apollofjär­ilen är fridlyst.

 ?? JAAKKO RUOLA ?? MINSKAR I ANTAL. Apollofjär­ilen har blivit allt mer sällsynt i den åboländska skärgården.
JAAKKO RUOLA MINSKAR I ANTAL. Apollofjär­ilen har blivit allt mer sällsynt i den åboländska skärgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland