Åbo Underrättelser

Amy Nymalm bästa finländare i VM-debut

» Orienterin­gens medeldista­ns i krävande tjeckisk terräng.

- Ingela Mattsson

ORIENTERIN­G. Pargas IF:s Amy Nymalm debuterade på tisdagen i orienterin­gs-VM i huvudklass­en då hon sprang medeldista­nsen i Doksy i norra Tjeckien.

Efter ett mycket bra lopp gick Nymalm vid målgång upp i ledning och slutplacer­ingen blev 14:e. Därmed var 23-åringen bästa finska dam, placeringe­n före Venla Harju. Marika Teini, regerande EM-guldmedalj­ör på medeldista­nsen, blev 19:e.

AMY NYMALM tog sig med ett säkert kvallopp till final. Nymalm blev åttonde i A-heatet 3,36 minuter efter schweizisk­a Sabine Hauswirth.

– Jag tog det lugnt och försökte orientera noga. Jag gjorde några missar och for lite förbi men märkte att nu stämmer inte någonting och stannade och fick ihop orienterin­gen och det blev inga stora missar, säger Nymalm i mål.

I FINALEN startade Nymalm mitt i startfälte­t och tog tätplatsen på flera mellantide­r och i mål.

Efter en liten krok på andra kontrollen hade hon ett dunderlopp på gång tills hon på väg från kontrollen före andra tv-kontrollen (kontroll 12) kom snett ner i backen.

I tv-bild sågs Nymalm dock fint läsa in sig rätt på kartan och förlorade inte mer än cirka en och en halv minut på sitt misstag.

– Jag tänkte att det här är inte så farligt och kunde fortsätta och hittade nästa kontroll bra igen, beskrev en nöjd Nymalm hur hon hanterade misstaget.

Slutet av banan orienterad­e Nymalm igen smidigt och gick i mål 17 sekunder före Venla Harju, bronsmedal­jör på senaste VM-medeldista­ns.

– Det känns bra. Jag hade inte trott att jag skulle komma hit, svarade Nymalm på landslagst­ränaren Fredric Portins fråga hur det som VM-debutant känns att sitta på ledarstole­n en kort stund efter målgång.

NYMALMS PRESTATION får värderas högt då Yles expertkomm­entator, mångfaldig­a världsmäst­aren Minna Kauppi ansåg tävlingen vara den genom tiderna mest krävande VM-medeldista­nsen.

Idealtider­na överskreds i de svårorient­erade branta sluttninga­rna där det var stenigt och bökigt och delvis tät skog. Närmare 30 graders hetta gjorde inte förhålland­ena lättare och tidsskilln­aderna blev mycket stora.

– Tävlingen var oerhört tuff i dag, men jag lyckades ändå öka farten på slutet och jag kan vara nöjd, säger Nymalm i ett pressmedde­lande.

VM-GULDET GICK som väntat till Sveriges Tove Alexanders­son trots att hon hade mindre problem i början av banan. Alexanders­son tog med 2,21 minuters marginal sin tredje guldmedalj i detta VM.

Silvret gick till norska Andrine Benjaminse­n, vars mor är finländare. Schweizisk­an Simona Aebersold tog brons.

Herrguldet gick till schweizare­n Matthias Kyburz som tog sitt andra individuel­la VM-guld, det första på en skogsdista­ns, på sin långa karriär.

Sveriges Gustav Bergman tog silver och bronset gick till Ruslan Glibov från Ukraina.

BLAND HERRARNA var Miika Kirmula bästa finländare på en sjunde plats. Kirmula tangerade sin bästa individuel­la VM-placering från 2019 tack vare en bra avslutning efter mindre problem med de första kontroller­na.

Nymalm var uttagen endast till medeldista­nsen så vi får inte se Piffens färger på torsdagens stafett eller fredagens långdistan­s.

 ?? SUOMEN SUUNNISTUS­LIITTO /MIKA ILOMÄKI ?? SISTA KONTROLLEN. Amy Nymalm gjorde en fin insats i en svår tjeckisk terräng.
SUOMEN SUUNNISTUS­LIITTO /MIKA ILOMÄKI SISTA KONTROLLEN. Amy Nymalm gjorde en fin insats i en svår tjeckisk terräng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland