Åbo Underrättelser

Tullen grep flera vapensmugg­lare

» Flera av beslagen gjordes i Åbo.

-

Tullen har under det senaste året avslöjat flera fall av illegal införsel av skjutvapen. Totalt har kring 100 skjutvapen beslagtagi­ts, meddelar Tullen i ett pressmedde­lande.

Vapnen har i huvudsak beslagtagi­ts i postförsän­delser från utlandet och de har importerat­s av personer som bor runtom i Finland. Tullen undersöker fallen som grova skjutvapen­brott och skjutvapen­brott.

I SAMBAND med en kontroll i ett expressför­etags lokaler i Åbo i juli i fjol beslagtog tullen en gassprej, ett knogjärn och två skjutvapen. Skjutvapne­n var av typen gasvapen.

Det framkom också att det från samma avsändare tidigare hade kommit flera olika försändels­er till Finland. Därtill kom det fram att flera andra försändels­er var på väg.

Efter fyndet har Tullen 2020–2021 lyckats beslagta sammanlagt kring 100 illegalt importerad­e gasvapen, eller så kallade startpisto­ler.

Vapnen har hittats i tiotals försändels­er från utlandet som har varit adresserad­e till olika adresser, samt vid husrannsak­ningar i samband med förundersö­kningar.

ETT AV de största avslöjande­na i brottshelh­eten gjordes i Åbo där Tullen beslagtog 12 olagliga gasvapen vid en husrannsak­an hos en man i 20-årsåldern.

Under förundersö­kningen kom det fram att mannen utöver de av Tulllen beslagtagn­a vapnen också hade hunnit importera och förmedla vidare 27 gasvapen. Mannen hade sålt vapnen huvudsakli­gen via Tor-nätverket till personer som han inte hade känt från förut.

Mannen misstänks för grovt skjutvapen­brott.

I SAMBAND med förundersö­kningen i ett fall av olaglig införsel av ett enstaka gasvapen gjorde Tullen ytterligar­e ett betydande fynd, även det i Åbotrakten.

Det var vid en husrannsak­an i den brottsmiss­tänktes fastighet som Tullen inte bara upptäckte en odling av ett tjugotal cannabisvä­xter utan också en verkstad där gasvapen hade modifierat­s till funktionsd­ugliga kulvapen. Sådana modifierad­e gasvapen fungerar på samma sätt som vanliga skjutvapen och är livsfarlig­a.

Tullen beslagtog vid husrannsak­an över tusen patroner, över tio gasvapen samt tiotals vapendelar. Den brottsmiss­tänkte hade inga tillstånd att inneha de beslagtagn­a föremålen. Mannen misstänks för bland annat grovt skjutvapen­brott och narkotikab­rott.

INFÖRSEL och innehav av gasvapen och i regel också av så kallade startpisto­ler kräver tillstånd enligt skjutvapen­lagen. Införseln kräver också ett skilt samtycke av polisen.

Tullen har bedrivit internatio­nellt samarbete med bland annat Tjeckien. På så vis har Tullen också avslöjat tiotals tidigare fall av illegal införsel av skjutvapen. I en del av fallen pågår förundersö­kningen ännu, en del har gått till åtalsprövn­ing och en del har redan behandlats i domstolar.

 ?? TULLEN ?? BESLAGTAGN­A. Vapen har hittats i tiotals försändels­er.
TULLEN BESLAGTAGN­A. Vapen har hittats i tiotals försändels­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland