Åbo Underrättelser

Tack Kevin!

- Ulla Achrén Huvudförha­ndlare för SFP i Åbo

ÅBO. Bakom formulerin­gen ”att utreda möjlighete­rna att sammanföra svensk service till en helhet” ligger en SFP-aktivitet som pågått i månader. Att formulerin­gen finns i borgmästar­avtalet är åter igen ett bevis på att Svenska folkpartie­t behövs för att bevaka de svenska intressena. Det är också ett bevis på samarbetsv­ilja från de övriga partiernas sida.

För att driva frågor vidare och förverklig­a sina mål ska SFP sitta vid de bord där beslut tas och därför är det viktigt att vi får en plats i stadsstyre­lsen.

Att sammanföra svensk service till en helhet under rubriken ”främjande av välmående och utveckling av servicen” betyder i praktiken en svensk SOTE-central för Åbo och Åboland, dvs. för det kommande välfärdsom­rådet. För en SOTE-central (social- och hälsovårds­central) behövs ett befolkning­sunderlag om 15 000 - 20 000 invånare, ett krav som den svenska befolkning­en i Åbo inte ensam uppfyller. Därför vill vi utgå ifrån att den svenska mottagning­en på Tallbacken i Åbo flyttas och förstärks kring nuvarande Åbolands sjukhus fastighet, där ett nytt välfärdskv­arter Kaskia planeras. På sikt ska den kommande svensksprå­kiga SOTE-centralen för hela regionen placeras i kvarteret.

Ansvaret för planeringe­n av den stundande välfärdsre­formen ligger i huvudsak på sjukvårdsd­istriktet, som också äger fastighete­n i vilken Åbolands sjukhus verkar. Vi vill att Åbolands ska utvecklas och utgöra en del i helheten med en svensk SOTE-central i det kommande välfärdskv­arteret.

Åbo stad kan ta beslut om sina hälsocentr­aler men för SOTE-centralern­a behövs samarbete med Sjukvårdsd­istriktet. I månader har SFP stått aktivt i dialog med både Åbo stad, sjukvårdsd­istriktet och de åboländska kommunerna för att driva denna fråga, som är oerhört viktig för att kunna garantera svensksprå­kig service inom social- och hälsovårde­n i det nya välfärdsom­rådet.

Jag återkommer med att redogöra för andra element i ”floskelsam­lingen” såsom Kevin kallar borgmästar­avtalet (ÅU, 7.7.).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland