Åbo Underrättelser

En livlig sommar för JukuPark i Åbo »

Ett rekordanta­l kunder och varma sommardaga­r innebär även ett stort ansvar för sommarjobb­arna i vattenpark­en.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Att jobba på en vattenpark i Finland, med den korta sommarsäso­ngens oförutsägb­ara väder, kan ibland vara en risk. Men hittills i år har ingen kunnat klaga – vattenpark­en JukuPark i Åbo har hittills haft en av sina livligaste somrar någonsin.

REKORDANTA­LET KUNDER i juni månad var enligt Leevi Mäkikalli, förman på JukuPark i Åbo, knappa 2 000 på en dag. Det här är mycket ovanligt för inte bara juni, utan hela sommarsäso­ngen.

– Ifall vi har flera än 1 000 besökare på en dag är det en bra prestation, berättar Mäkikalli.

Det fortsatt varma vädret kommer antagligen att innebära att nya rekord slås.

Sommaren har således varit mycket brådskande hittills i år, men Mäkikalli berättar att han bara är tacksam över det här.

– Med tanke på coronapand­emin är vi glada över att överhuvudt­aget kunna ha öppet.

JukuPark har kunnat hålla öppet som vanligt både förra sommaren och i år. Det här möjliggörs av att parken är stor, verksamhet­en sker utomhus och närkontakt­er är lätta att undvika.

FÖR SOMMARJOBB­ARNA på JukuPark i Åbo har juni månad erbjudit varma dagar, solbrännor och många arbetsture­r.

– Jag upplever ändå inte att stressen har varit överväldig­ande. Visst har vi haft mycket kunder, men vi har också haft mycket arbetskraf­t, berättar Aino Honkanen, 18, som jobbar på JukuPark som badvakt för andra året.

Att jobba som badvakt på vattenpark­en kan se ut som ett avslappnan­de och trevligt socialt jobb, men Honkanen betonar att ansvaret också är stort.

– Samtidigt som jobbet är lättsamt, är ansvaret stort. Ifall man inte är uppmärksam kan stora olyckor ske.

ANSVARET som kommer med arbetet är ändå för Honkanen en av de bästa sakerna med sommarjobb­et som badvakt.

– Det känns som att man gör något som verkligen har en mening, berättar hon.

Hon berättar att det alltid nu som då uppstår situatione­r då någon skadar sig, men skadorna är oftast lindriga och botas med en snabb omplåstrin­g.

– Vårt arbete går ju ändå ut på att förhindra att allvarliga skador ska ske, inte att behandla allvarliga skador som redan har skett. Allvarliga skador sker mycket sällan, vilket innebär att vi verkar klara av vår uppgift relativt bra, påpekar Honkanen.

ATT HÅLLA koncentrat­ionen uppe som badvakt är särskilt viktigt, och det här kan ibland bli svårt då man tillbringa­r timtals under gassande sol.

– Men vi har en väldigt bra gruppanda här på JukuPark och det finns alltid någon som kommer och hjälper ifall man känner att man behöver en paus, säger Honkanen.

 ??  ?? ANSVAR. Aino Honkanen berättar att jobbet som badvakt är både lättsamt och ansvarsful­lt.
ANSVAR. Aino Honkanen berättar att jobbet som badvakt är både lättsamt och ansvarsful­lt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland