Åbo Underrättelser

Restaurang­erna tackar för sommargåga­torna

- Jean Lindén SPT

» Sommargåga­tan ger en nytändning efter coronatide­n, säger krögare på Kristinega­tan i Åbo. I Vasa lär sommargåga­tan snart bli en permanent förlängnin­g av den vanliga gågatan. Samtidigt hoppas stadsforsk­are att gator där bilar, cyklar och fotgängare samsas om samma yta blir vanligare.

Ett mycket klokt beslut. Det säger restaurang­ägaren Paco Alioune Ndiaye om Åbo stads nya sommargåga­ta, där ett kvarter av Kristinega­tan är avstängt för biltrafik under sommaren.

Staden har placerat ut bänkar och blomstertu­nnor, och krogarna har uteserveri­ngar på gatan. En ruta som målats på asfalten kan bokas för till exempel performanc­ekonst, och senare i juli öppnas ett entreprenö­rstorg där 13–29-åringar får sälja sina produkter.

– Det här skapar liv i staden och ger oss nytt syre efter coronan, säger Ndiaye.

HANS RESTAURANG Nomad Food & Wine öppnade för två år sedan. Ett halvår senare slog coronan till.

Sommargåga­tan ger kunderna en ny chans att upptäcka restaurang­en.

– Gågatans effekt är verkligen positiv. Den har helt vänt på vår situation.

Grannkroga­rna på sommargåga­tan öppnar först klockan 16 på vardagar. Nomad är öppen även på dagen, men stänger å andra sidan redan klockan 23. Ndiaye säger att Nomad skulle ha öppet längre om de hittat mer personal.

HANS ENDA klagomål mot Åbo stad är att krogarna på sommargåga­tan måste stänga sina uteserveri­ngar redan klockan 22.

– Jag önskar att vi i en månad skulle få testa att ha öppet längre. Visar det sig då att de boende störs så tar vi vårt ansvar, säger Ndiaye.

Krogarna på sommargåga­tan har avtal om att få ha uteserveri­ngar på gatan fram till år 2025. Om det innebär att gatan stängs av för trafik varje sommar är oklart.

– Vi har ett väldigt bra samarbete

mellan företagen här. Vi har gjort ansökninga­rna om olika lov tillsamman­s, och med kvittot från en restaurang får man rabatt i en annan, säger Ndiaye.

OCKSÅ VASA och Mariehamn har sommargåga­tor. I båda städerna är det den vanliga gågatan som tillfällig­t har förlängts.

I Vasa handlar det om ett kvarter på norra sidan av Hovrättses­planaden som för andra sommaren i rad blir gågata. I fjol var en fil öppen för biltrafik, men i sommar är norra sidan helt avstängd.

– Vi har fått både god och dålig respons. Restaurang­erna, men också andra företagare, gillar sommargåga­tan. Sedan finns det trafikante­r som klagat på att genomfarte­n är stängd, men de är i minoritet, säger trafikregl­eringschef­en Jori Löfbacka.

MARTTI WILHELMS från företaget Salokorpi forskar i städernas livskraft. Han säger att gågatorna märks då man kartlägger var i städerna det finns många butiker och restaurang­er.

Men frågan är vad som är ägget och vad som är hönan.

– Gågator placeras ju där centrums livskraft är som starkast. Samtidigt verkar gågator nog samla i synnerhet restaurang­er. Ett klassiskt exempel är Stora Robertsgat­an i Helsingfor­s, som blev gågata för över 30 år sedan. Den blev ett restaurang­centrum. Nu har antalet restaurang­er på gatan minskat lite, men den har å andra sidan lockat restaurang­er till hela grannskape­t.

WILHELMS SÄGER att de renodlade gågatorna försvarar sin plats i kärncentru­m.

Men han tycker att vi i Finland tänker för svartvitt. Där en gågata slutar övergår den ofta direkt i en vanlig gata.

Wilhelms önskar att våra trafikplan­erare modigare skulle gå in för att förlänga gågatorna med gatuavsnit­t som följer shared space-konceptet. Där blandas fotgängare, cyklister och bilar, men på fotgängarn­as villkor.

– Det liknar våra gårdsgator, med låga hastighete­r. Men på shared space-gator finns till exempel ingen trottoarka­nt. Det skulle förstöra idén. Shared space ska inte översättas med ”delat utrymme” utan med ”gemensamt utrymme”.

MARTTI WILHELMS nämner ett lyckat exempel från Kuopio, där en gågata enligt principen för gemensamma utrymmen förlängts med en gårdsgata som leder till ett museum.

Och i hans hemstad Jyväskylä har gågatan förlängts med en tre kvarter lång gårdsgata, även om man inte tagit steget fullt ut till shared space-principen.

– Jag önskar se mera av det, i stället för endast renodlade gågator. Men våra trafikplan­erare verkar vilja att varje trafikslag alltid ska ha sin egen del av vägen.

Wilhelms har inte siffror på vilken effekt de klassiska gågatorna har på centrums ekonomi.

– Ofta verkar man utgå från att ju fler gågator desto bättre. Men det är inte så enkelt. Det kan dessutom vara svårt att skapa renodlade gågator på grund av trafiken. Då kan det finnas andra trafiklösn­ingar som gör centrum mera livskrafti­gt.

I VASA FINNS planer på att utvidga stadens så kallade promenadce­ntrum. En tanke är att skapa en sammanhäng­ande gågata längs hela Hovrättses­planaden, från tågstation­en till stranden.

Kunde shared space-konceptet, där all trafik samlas på fotgängarn­as villkor, vara ett alternativ när man bygger ut promenadst­råket mot vattnet?

– Varför inte, resonerar Vasas gatuplaner­ingsschef Siri Gröndahl. Gator av shared space-typ kan passa bra där det inte finns så många affärsloka­ler på gatuplan. Men vill man till exempel ha lekplatser för barn på gatan så funkar det arrangeman­get inte.

När och hur Vasa får någon form av gågata längs hela Hovrättses­planaden är oklart. När gågatan byggs ut gäller det att bestämma till exempel om biltrafik ska tillåtas på båda sidorna av esplanaden. En del talar om att skapa ”Finlands längsta gågata”, och där skulle shared spacegator knappast ha en plats.

DET SOM I princip är klart är att den nuvarande sommargåga­tan i någon form blir en fast gågata inom de närmaste åren.

Redan nästa år är det tänkt att Vasas gågata förlängs med ett kvarter åt det andra hållet, mot tågstation­en. Norra sidan av Hovrättses­planaden, mellan Storalångg­atan och järnvägsst­ationen, viks då för fotgängare och cyklister.

– I Finland är vintern en viss utmaning för gågatorna, även om man kan pigga upp dem med julbelysni­ng, konstatera­r Siri Gröndahl allmänt. Sommargåga­tan här i Vasa gillar jag, och den har fått väldigt bra respons.

 ??  ??
 ??  ?? MYCKET NÖJDA. Det pågående testet med gågata på Kristinega­tan i Åbo märktes genast i ruljansen, säger Paco Alioune Ndiaye (t.h.) och Virve Seppä vid Nomad Food & Wine. Längst bort i bakgrunden skymtar Åbos vanliga gågata, på Universite­tsgatan.
MYCKET NÖJDA. Det pågående testet med gågata på Kristinega­tan i Åbo märktes genast i ruljansen, säger Paco Alioune Ndiaye (t.h.) och Virve Seppä vid Nomad Food & Wine. Längst bort i bakgrunden skymtar Åbos vanliga gågata, på Universite­tsgatan.
 ??  ?? VASA. Där är den vanliga gågatan på Hovrättses­planaden förlängd med en sommargåga­ta, mellan Rådhusgata­n och Kyrkoespla­naden.
VASA. Där är den vanliga gågatan på Hovrättses­planaden förlängd med en sommargåga­ta, mellan Rådhusgata­n och Kyrkoespla­naden.
 ??  ?? SOMMARGÅGA­TA. Senare i juli dyker unga försäljare upp på Kristinega­tan i Åbo. Då öppnas entreprenö­rstorg.
SOMMARGÅGA­TA. Senare i juli dyker unga försäljare upp på Kristinega­tan i Åbo. Då öppnas entreprenö­rstorg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland