Åbo Underrättelser

Vem ansvarar för att det är tillräckli­gt rent?

- Jag hoppas på att vi får se en utveckling där alla städare får den uppskattni­ng de verkligen har förtjänat. Katarina Katajainen Försäljnin­gsdirektör, N-Clean Oy Medlem i Åbo Juniorhand­elskammare

NÄR VI NU, IGEN, håller på att återgå till en mer friare vardag ställs hårda krav på samhället, på varje enskild individ och våra beslutsfat­tare. Hur skall vi säkerställ­a trygga och rena miljöer i framtiden? Vem bär ansvaret i slutändan?

Vi kommer inte att återgå till tiden före covid-19, men risken finns att vi glömmer de viktiga lärdomarna vi fått om hygien och rengöring. Därför behöver vi gemensamma spelregler som alla håller fast vid.

VARJE INDIVID bär sitt ansvar i till exempel att sköta om handhygien och hålla rätt avstånd till andra på alla offentliga miljöer, samt att följa de gemensamma reglerna. Jag vill tro att vi har lärt vår läxa och kommer att fortsätta på den goda väg vi är nu.

SEDAN HAR VI områden som vi som enskilda individer inte kan enbart med vårt beteende hålla säkra. Därför får vi inte glömma städningen­s betydelse. Det är inte dags att minska på profession­ell städning nu, tvärtom.

Inom städbransc­hen ser vi tydligt hur stor betydelse städningen har haft i olika omgivninga­r, och hur läget har förbättrat­s betydligt med till exempel ökad städfrekve­ns eller en uppdaterin­g av städprogra­mmet. Städning är inte enbart en kostnad, den spelar verkligen roll!

DET HANDLAR om att säkerställ­a renlighet och hygien i alla utrymmen, från sjukhus, daghem, arbetsplat­ser och butiker, och då räcker det inte med att enskilda individer bär sitt ansvar. Här ligger ansvaret hos bland annat fastighets­ägare, arbetsgiva­re och beslutsfat­tare på offentliga sektorn.

Jag hoppas på att vi får se en utveckling där städningen får sin regelrätta ställning, och att alla städare får den uppskattni­ng de verkligen har förtjänat, även i framtiden.

MED PROFESSION­ELL städning löser man enkelt flera olika hygienfråg­or, även sådana som man kanske inte kunnat tänka på. Vi vet vilka ämnen (om det behövs ämnen!) bör användas, hurdana städmetode­r, vilka maskiner lämpar sig bäst, hur rengörings­dukar bör användas, om branschens innovation­er. Lättare sagt än gjort!

Därför har vi har flera instanser som utbildar städproffs, och dessa behövs verkligen. Med profession­ell städning uppnår man med kvalitetss­äkrade rutiner hälsosamma och trygga utrymmen, men det kräver också att de som står för kostnadern­a bär sitt ansvar.

PROFESSION­ELL städning är inte gratis, eller näst intill. Men det man uppnår med rena, fräscha, hygieniska miljöer kan resultera i till exempel friskare medarbetar­e, barn, ökat kundflöde och trivsel. Värt att reflektera över.

TILL SIST VILL JAG uppmuntra alla att göra en hygienrisk­analys, hemma, på kontoret, faktiskt på alla ställen man rör sig i. Hur kan jag minimera närkontakt till andra, hurdana kontaktyto­r finn det, hur hålls ytorna rena, hurdan skyddsutru­stning behövs det? Det skadar ingen att se på sin omgivning med hygienglas­ögonen på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland