Åbo Underrättelser

Sällsynt vattenbakt­erie orsakar blodförgif­tning

» Tre fall har konstatera­ts vid ÅUCS under den senaste veckan.

-

Vid ÅUCS har man under den senaste veckan konstatera­t tre fall av blodförgif­tning som har orsakats av en bakterie som hör till bakteriesl­äkten Vibrio.

Blodförgif­tningar som orsakas av bakterien är väldigt sällsynta i Finland. Risken för att drabbas är dock större under värmeböljo­r.

Bakterien trivs nämligen i havsvatten då det är varmt och den förökar sig snabbt under långa varma perioder. Bakterien trivs endast i saltvatten.

– I GRUNDA VIKAR stiger vattentemp­eraturen och salthalten snabbt under värmeböljo­r. Som följd förökar sig bakterien snabbare och risken för infektione­r ökar, säger Antti Hakanen, som är överläkare i klinisk mikrobiolo­gi vid ÅUCS, i ett pressmedde­lande.

Under längre värmeböljo­r bör personer med nedsatt immunförsv­ar därför vara försiktiga. Samma gäller om man har öppna sår eller huden flagnar, eftersom bakterien då lättare kan orsaka en infektion i kroppen.

– Om man hör till en riskgrupp ska man akta sig för att bada i grunt och varmt havsvatten. Utöver semesterfi­rarna trivs även bakterien bra i havsvikar, säger Hakanen.

DET ÄR INTE ALLS varje sommar som Vibriobakt­erien påträffas i ÅUCS laboratori­um. Senast som bakterien orsakade allvarliga infektione­r i Egentliga Finlands område var 2014 då det också var en varm sommar.

Då havsvatten­stemperatu­ren och salthalten under värmeböljo­r stiger till lämpliga nivåer kommer bakterien igen till våra vatten.

– Vibriobakt­erien kan orsaka magsjuka, hudinfekti­oner och öroninflam­mationer. Om bakterien kommer i blodomlopp­et kan den som värst också orsaka blodförgif­tning. Det är speciellt långtidssj­uka och personer med nedsatt immunförsv­ar som löper risk att drabbas av blodförgif­tning, säger Hakanen.

Eftersom bakterien endast trivs i saltvatten kan man tryggare plaska runt i sjöar under sommaren.

EN ANNAN bakterie som hör till Vibriosläk­ten orsakar sjukdomen kolera. Enligt Hakanen finns ändå inte den bakterien i finska badvatten.

– I regel är badvattnen i Finland rena och av god kvalitet. Man behöver inte vara rädd för vatten, men de som hör till riskgrupp bör tänka efter vid val av badställe under värmeböljo­r.

 ?? EMMA STRÖMBERG ?? TRIVS I VÄRME. Bakterien som trivs i grunda vikar där vattnet är varmt, kan orsaka magsjuka, hudinfekti­oner och öroninflam­mationer, samt i värsta fall blodförgif­tning.
EMMA STRÖMBERG TRIVS I VÄRME. Bakterien som trivs i grunda vikar där vattnet är varmt, kan orsaka magsjuka, hudinfekti­oner och öroninflam­mationer, samt i värsta fall blodförgif­tning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland