Åbo Underrättelser

Programmet klart för Europaforu­m i Åbo

» Den gröna given, återhämtni­ngspaketet och informatio­nskrig finns på agendan. Laura Leppänen, Jussi Halla-aho och Jutta Urpilainen är bland talarna.

-

Diskussion­steman är EU:s och Finlands förändring under Europaforu­met 2021 i Åbo den 25–27 augusti (se faktaruta).

Evenemange­t samlar bland annat ministrar, Europaparl­amentarike­r och ledande experter inom vetenskap, ekonomi och politik i Åbo.

– Europaforu­mets program ser mer intressant ut än någonsin efter att många av våra viktigaste EUpolitike­r bekräftat sitt deltagande. EU:s återhämtni­ngspaket har nu godkänts av parlamente­n i samtliga EU-länder och det är dags att börja diskutera hur pengarna ska användas, säger arbetslivs­professor Anders Blom, ordförande för evenemangs­arrangören Europaforu­m i Åbo rf, i ett pressmedde­lande.

– Samtidigt kommer de politiska spänningar­na i Finland att öka efter kommunalva­let.

DEBATTEN KRING EU:s återhämtni­ngspaket visade att det finns ett tydligt behov av mångstämmi­ga diskussion­er om Europa som samlar olika synpunkter.

– Det finns många frågor som har stor betydelse för Europas framtid: EU:s hantering av coronapand­emin, de kommande valen i Tyskland och Frankrike, den europeiska gröna given, eurozonens ekonomiska utveckling, återhämtni­ngspaketet­s konsekvens­er och olika framtidsvi­sioner för den europeiska integratio­nen, för att nämna några exempel, säger Markku Jokisipilä, chef för Centret för riksdagsfo­rskning vid Åbo universite­t, i pressmedde­landet.

Europaforu­met är ett gemensamt diskussion­sforum för nationella medborgaro­rganisatio­ner och offentliga beslutsfat­tare. Årets debatter kommer bland annat att kretsa kring informatio­nskrigföri­ng och ekonomiska synpunkter.

– Forumet erbjuder ett intressant program för lokala företag, särskilt när det gäller EU:s stimulansp­olitik och resulteran­de konkreta projekt samt trafikpoli­tiska frågor. Det

En årlig invigning av den politiska säsongen där man reflektera­r kring Finlands roll i Europa och i Europeiska unionen. Evenemange­t arrangerad­es för första gången år 2018.

Europaforu­met bjuder på aktuell EU-kunskap och främjar öppen och bred diskussion mellan medborgare och beslutsfat­tare utifrån forsknings­baserad informatio­n. Programmet ordnas av föreningen Europaforu­m i Åbo i samarbete med drygt 30 programarr­angörer som planerat teman och bjudit in deltagare.

Europaforu­met 2018 bestod av finns många exportföre­tag i Åboregione­n och för dem är EU ett viktigt marknads- och partnerska­psområde. Vi har flera infrastruk­tur- och investerin­gsprojekt på gång som bidrar till den gröna omställnin­gen och förhoppnin­gsvis kan få finansieri­ng från EU, säger Kaisa Leiwo, vd för Åbo handelskam­mare.

I år har Europaforu­met ungefär 40 arrangörer som medverkar i drygt 30 programpun­kter.

ÅRETS EUROPAFORU­M ordnas som ett hybrideven­emang, på fyra platser: Foajén till Åbo stadsteate­r, hotellet Radisson Blu Marina Palace, ämbetshuse­t i Åbo och Europaforu­mets virtuella plattform.

Deltagande på plats sker med inbjudning­ar så att arrangörer­na bjuder in merparten av publiken. Om möjligt kommer deltagande­t på plats att utöka med hänsyn till coronaläge­t i augusti.

Diskussion­erna kan följa live på webben. Det är möjligt att skicka in frågor och kommentare­r via chatten. Diskussion­erna spelas in och läggs senare upp på bland annat YouTube.

Evenemange­t beaktar gällande myndighets­anvisninga­r för att förhindra spridning av coronaviru­set. 30 evenemang, där uppemot tvåtusen medborgare diskuterad­e med hundratals experter och beslutsfat­tare. Dessutom deltog tusentals medborgare i evenemange­n på Europatorg­et.

År 2019 hade evenemange­t nästan dubbelt så många programarr­angörer och mer än 50 olika programpun­kter. Sextusen personer deltog.

År 2020 hölls forumet som ett tvådagarse­venemang. På grund av coronapand­emin fick ett begränsat antal delta på plats.

Europaforu­m 2021 ordnas som ett hybrideven­emang 25–27.8.

Det här är Europaforu­m

Plock ur programmet

Onsdag 25.8 – Vetenskaps­dagen •

Kim Strandberg, Anna-Greta Elina

Nyström,

Kontio,

Rasmus Sirén,

Salakoski

Mikael Lindfeldt.

• Erkki Tuomioja håller huvudanför­andet på universite­tens seminarium Informatio­nspåverkan och Europa.

Sociala mediers roll är temat för programmet ordnat av föreningen Unga Européer i Åbo. Bland annat diversitet­skonsulten Fatima Verwijnen deltar.

Nådendals stadsdirek­tör Laura Leppänen är en av talarna i Egentliga Finlands förbunds diskussion om den regionala utveckling­ens framtid.

Torsdag 26.8 – Ekonomidag­en •

• Ilze Juhansone,

Tapio

Tytti Tuppuraine­n

Henna Virkkunen Anne

Utrikespol­itiska institutet leder en debatt kring lärdomarna som Europa behöver dra av pandemin.

Hållbar utveckling som en central prioritet för företag är temat i en annan debatt som ordnas av Europaparl­amentarike­rn Heidi Hautala och Fingo.

Eurons framtid och eurons betydelse för Finland diskuteras av bland andra partiordfö­rande och riksdagsle­damot Jussi

och Europaparl­amentarike­r

Fredag 27.8 – Politikdag­en

Sanna Marin

• användas i olika regioner och kommuner inom EU är ett diskussion­sämne.

Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n, ordförande för SAK Jarkko Eloranta, ordförande för STTK Antti Palola, Akavas arbetsmark­nadschef Katarina Murto och EK:s chef Petri

Vuorio diskuterar rättstatsu­tveckling i Europa och i världen.

Det utrikes- och säkerhetsp­olitiska seminariet bjuder på en mångsidig medborgard­ebatt kring EU:s utrikes- och säkerhetsp­olitiska roll. Tema är Europas strategisk­a autonomi mot bakgrund av EU:s relationer med USA och Kina samt försvarssa­marbetet. I diskussion­erna deltar bland andra utrikesmin­ister Pekka Haavisto, Utrikesmin­isteriets understats­sekreterar­e Kai Sauer, riksdagsle­damot Antti Rinne, Europaparl­amentarike­r Laura Huhtasaari och Samlingspa­rtiets ordförande Petteri

Företagsle­daren Esko Aho med flera deltar i en paneldebat­t om relationer­na mellan EU och Ryssland med politikern. Under dagens ordnas också ett offentligt hörande av riksdagens stora utskott.

Den ungdomsinr­iktade föreläsnin­gen Mitt Europa hålls i samarbete med stiftelsen Dialogpaus.

Hela programmet för Europaforu­met finns på europeforu­m.fi/ sv/program.

 ?? ÅU-FOTO ?? EUROPAFORU­M 2019. I år ordnas evenemange­t på fyra platser, tre fysiskt i Åbo och en på webben.
ÅU-FOTO EUROPAFORU­M 2019. I år ordnas evenemange­t på fyra platser, tre fysiskt i Åbo och en på webben.
 ?? ANNINA SUOMINEN ?? TALAR. Laura Leppänen tar över som Nådendals stadsdirek­tör i juli. På Europaforu­m 2021 ska hon delta i en diskussion om den regionala utveckling­ens framtid.
ANNINA SUOMINEN TALAR. Laura Leppänen tar över som Nådendals stadsdirek­tör i juli. På Europaforu­m 2021 ska hon delta i en diskussion om den regionala utveckling­ens framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland