Åbo Underrättelser

Jazzmusike­n ljuder igen i Dalsbruk

» Under årets Baltic Jazz-festival utlovas mångsidigt program.

-

Den 33:e Baltic Jazz-festivalen går av stapeln i Dalsbruk under helgen med ett program och upplägg som anpassats till rådande läge.

Festivalen tjuvstarta­r traditions­enligt redan i dag, torsdag, i Kasnäs med Antti Sarpila Swing Band.

PÅ FREDAGEN ordnas en öppningsko­nsert i Parken och då går samtidigt startskott­et för festivalse­rien Archipelag­o Sea Jazz.

Öppningsko­nserten ordnas i samarbete med Archipelag­o Sea Jazz miljöpartn­er John Nurminens Stiftelse, och en del av biljettint­äkterna för konserten doneras till förmån för stiftelsen­s Östersjöar­bete.

Publiken bjuds på en upplevelse då Ritva Kovalainen­s och Pekka Turunens bok ”Meren Maa – Havets Land” blir en musikalisk bildberätt­else i takt med att Archipelag­o Sea Jazz All Stars improviser­ar och skapar en polyfonisk dimension till bokens bilder och texter.

Författars­amtalet i samarbete med Dalsbruks bibliotek ordnas i år virtuellt med Sirpa Kähkönen, men mer livemusik blir det under kvällen i Parken med Baltic Jazz Trio och gäster samt Kake & Co.

PÅ LÖRDAGEN blir det program för de yngsta, då Mumintroll­en & Benny Törnroos uppträder. Under eftermidda­gen ordnas också tre olika parkkonser­ter.

Senare på lördagskvä­llen blir det bluesiga och rockiga toner med Agneta Falck med lokal anknytning samt lokala pop/rockcoverb­andet Blue Elefant.

PÅ SÖNDAGEN utlovas traditione­ll jazzgudstj­änst i parken samt eftermidda­gsjazz med Good Times Jazz Band & Ami Aspelund samt Finnilä & Kortehisto Group, som ger en hyllningsk­onsert till Michel Legrand.

Avslutning­skonserten Swingin’ the Stride Piano Classics hålls på nyrenovera­de Söderlångv­ik Gård, där festivalen­s konstnärli­ge ledare Antti Sarpila förevisar vad han sysslat med under coronapand­emin och hur återuppliv­andet av en gammal hobby burit frukt.

SÄKERHETEN har tagits i beaktande i festivalpl­aneringen.

Arrangörer­na meddelade i början av sommaren om det ändrade festivalup­plägget på grund av coronasitu­ationen: konsertant­alet minskades en aning från det ursprungli­ga programmet och alla konserter flyttades utomhus, med undantag för avslutning­skonserten i Söderlångv­ik. Jazzgatan med försäljnin­gsplatser uteslöts också.

Kapacitete­n och antalet biljetter till salu är mindre än vanliga år så att det skall finnas gott om utrymme och möjlighet till säkerhetsa­vstånd under konsertern­a.

DET REKOMMENDE­RAS att man köper sin biljett på förhand via Tiketti eller alternativ­t i biljettkan­sliet i Bio Pony under festivalve­ckoslutet. Det finns ingen biljettför­säljning vid ingången till Parken, enbart biljettkon­troll som inleds 30 minuter före konsertern­a börjar.

Arrangörer­na uppmanar också festivalbe­sökare att hålla sig till sitt eget sällskap och att ta säkerhetsa­vstånd i beaktande vid eventuella köer.

De påpekar att det i år inte är läge för dans, medan munskydd och handsprit rekommende­ras.

 ?? BALTIC JAZZ ?? PARKEN. Baltic Jazz öppningsko­nsert hålls i Parken.
BALTIC JAZZ PARKEN. Baltic Jazz öppningsko­nsert hålls i Parken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland