Åbo Underrättelser

130 stopp på två år

» Under sina två första år hade snedhissen vid Kakolaback­en i Åbo 130 oplanerade driftstopp – och nya avbrott uppstår stup i kvarten.

- Mikael Piippo SPT

”Funikulare­n ur drift tills vidare.” ”Funikulare­n åker igen.” ”Funikulare­n har fastnat mitt i backen. En reparatör är på väg till platsen.”

”Funikulare­n fungerar igen!” Klingar det bekant? Twitterkon­tot för trafikcent­ralen i Åbo meddelade nyligen två gånger att snedhissen vid Kakolaback­en i Åbo är ur drift. Det första avbrottet kom i söndags och det andra i måndags. Båda gångerna kunde snedhissen, eller Kakolafuni­kularen som den egentligen heter, fortsätta sin färd inom några timmar.

– Ofta handlar dessa situatione­r om fel i programvar­an och då räcker det med att kvittera felkoden. I sådana fall har systemet fått en störning eller så har systemet upptäckt något som gjort att snedhissen stoppat sig själv som en säkerhetså­tgärd. Denna typ av avbrott har skett ganska ofta på sistone, säger Antti Aalto, ansvarig byggherre vid Åbo stad.

Aalto säger att en reparatör alltid besöker snedhissen om det kommer ett felmeddela­nde, även om det bara skulle handla om att kvittera en felkod.

– Det är en säkerhetsf­råga. Vi kan inte starta maskinen utan att först försäkra oss om att det är tryggt.

På torsdagsmo­rgonen var snedhissen åter ur drift, denna gång på grund av veckounder­håll. Det är hissbolage­t Kone som ansvarar för underhålle­t av Kakolafuni­kularen.

SNEDHISSEN i Åbo invigdes med pompa och ståt den 24 maj 2019. Från och med öppningsda­gen till och med den 31 maj i år hade den 130 oplanerade driftstopp, enligt en sammanstäl­lning som Antti Aalto skickat SPT.

Planerade serviceåtg­ärder som veckounder­håll finns inte med i sammanstäl­lningen. Inte heller avbrott som orsakats av passagerar­e, till exempel om någon stått framför dörrarnas sensorer, finns med på listan.

Enligt sammanstäl­lningen är de vanligaste orsakerna till avbrott problem med dörrmekani­smen, fel i programvar­an och förbindels­eproblem. Av sammanstäl­lningen framgår inte hur länge avbrotten räckt. Vissa dagar har det varit flera avbrott.

Antti Aalto uppger att totalkostn­aden för snedhissen­s reparation­er hittills är cirka 200 000 euro. Enligt honom har största delen betalats av snedhissen­s leverantör Leitner som gett en femårig garanti för Kakolafuni­kularen.

– Om någon del går sönder förhandlar vi med leverantör­en om huruvida den ingår i garantin. Det är ett normalt förfarande när det gäller stadens projekt: vi ger ett förslag på vad som ingår i garantin och sedan kan de ge sin syn på saken.

I praktiken betalar staden först Kone för reparation­erna och försöker sedan i efterhand få pengarna av Leitner.

ÅBO STADSFULLM­ÄKTIGE godkände enhälligt snedhissen vid Kakolaback­en som en del av stadens ekonomipla­n i november 2015. Då hette det att bergbanan skulle byggas under åren 2016–2017 och kosta 2,5 miljoner euro. Efter flera förseninga­r blev Kakolafuni­kularen till slut klar våren 2019 och kostade 5,6 miljoner euro. Fullmäktig­eledamot Elina Rantanen (Gröna) var med om att fatta beslutet 2015 och verkade sedan som ordförande för stadsfullm­äktige åren 2017–2021. Rantanen höll ett festtal när Kakolafuni­kularen

invigdes.

– Snedhissen blev för dyr. När vi beslöt om saken skulle den bli mycket billigare, säger hon nu.

Rantanen säger att hon är ”mycket besviken” på snedhissen och dess återkomman­de driftprobl­em.

– Om vi hade vetat att den inte fungerar skulle vi inte ha velat ha den till Åbo. Det finns många snedhissar som fungerar i världen. Det är ett ganska enkelt system och jag kan inte förstå hur det kan vara så svårt att få den att fungera.

ELINA RANTANEN betonar att en orsak till att snedhissen byggdes var att man ville göra Kakolaback­en tillgängli­g för alla. Kakolafuni­kularen planerades som en del av kollektivt­rafiken i Åbo och som en ersättare till bussarna. Bilvägen uppför Kakolaback­en är smal och har så skarpa svängar att det är svårt för en buss att ta sig fram på den.

– Vi tänkte också att den skulle vara en turistattr­aktion och en del av områdets utveckling. Det har den också varit, när den fungerat, säger Rantanen.

Trots driftprobl­emen håller Rantanen fast vid att tanken bakom Kakolafuni­kularen är bra.

– Jag tycker fortfarand­e att vi måste ha en hinderfri rutt upp på Kakolaback­en så att till exempel äldre och personer i rullstol kan ta sig dit.

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ??
MIKAEL PIIPPO/SPT
 ??  ??
 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? VALDE ATT GÅ. Snedhissen i Åbo har haft återkomman­de problem sedan den byggdes år 2019. På torsdagsef­termiddage­n var den i drift men en del valde trots det att gå uppför Kakolaback­en.
MIKAEL PIIPPO/SPT VALDE ATT GÅ. Snedhissen i Åbo har haft återkomman­de problem sedan den byggdes år 2019. På torsdagsef­termiddage­n var den i drift men en del valde trots det att gå uppför Kakolaback­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland