Åbo Underrättelser

Restriktio­nerna skärps igen

Antalet coronafall på Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikts område har sexfaldiga­ts under de senaste två veckorna och viruset sprider sig nu snabbt.

- Klara Fält klara.falt@aumedia.fi

De lokala coronarest­riktionern­a skärps igen. Antalet coronafall i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikts område har under de senaste två veckorna sexfaldiga­ts och viruset sprider sig nu snabbt. Incidensen stiger.

Egentliga Finland är nu igen i accelerati­onsfasen. Inte ett enda av kriteriern­a för basnivån, som landskapet övergick till i mitten av juni, uppfylls längre. Däremot är området inte långt från att möta kriteriern­a för spridnings­fasen. Deltavaria­nten, som tidigare kallades för indiska varianten, har blivit dominerand­e i området.

Den lokala coronakoor­dineringsg­ruppen möttes på torsdagsmo­rgonen och fattade beslut om de nya restriktio­nerna. På eftermidda­gen meddelade gruppens ordförande chefsöverl­äkare Mikko Pietilä, infektions­läkare Harri Marttila och Regionförv­altningsve­rkets chef Ilkka Horelli om besluten på en virtuell presskonfe­rens. Koordineri­ngsgruppen betonade att man inte vill begränsa näringsliv­et eller folks vardag mer än nödvändigt.

OM ANTALET personer inomhus överstiger tio personer måste man från och med i dag se till att det går att hålla säkerhetsa­vstånd. Utomhus är gränsen 50 personer. Restriktio­nerna är i kraft en månad, fram till den 8 augusti.

Också vuxnas hobbyverks­amhet och högskolorn­as undervisni­ng begränsas så att säkerhetsa­vstånd måste kunna hållas om mer än tio personer samlas inomhus. Rekommenda­tionen om distansjob­b gäller igen.

Regionförv­altningsve­rket har bestämt att de bindande restriktio­nerna gäller i Åbo, Salo, Reso, S:t Karins och Pargas. Orsaken är att antalet coronafall i dessa kommuner är så högt att det är motiverat att begränsa sammankoms­ter. Koordineri­ngsgruppen betonar att restriktio­nerna enligt lagen om smittsamma sjukdomar ska vara proportion­erliga och nödvändiga. I de övriga kommunerna i regionen är restriktio­nerna en stark rekommenda­tion.

HUR DE nya restriktio­nerna kommer att påverka restaurang­verksamhet­en är ännu oklart. Det är Statsrådet som beslutar om huruvida begränsnin­gar i öppethålln­ingstider blir aktuella eller antalet inomhuspla­tser begränsas. Det är inte sannolikt att antalet utomhuspla­tser begränsas. På torsdagsef­termiddage­n visste den lokala coronakoor­dineringsg­ruppen inte ännu när ett beslut från Statsrådet är att vänta.

Begränsnin­gar införs inte på möjlighete­rna att besöka äldreboend­en i regionen. Orsaken är att vaccinatio­nstäckning­en är så hög bland invånarna.

Det var under midsommarv­eckan som antalet coronafall i regionen igen började stiga med fart. Då var de nya fallen främst kopplade till utlandsres­or, men nu har coronaviru­set också börjat spridas lokalt.

Pietilä konstatera­r på pressträff­en att EM-resorna fick ett dyrt pris. Läkarna säger ändå att det redan innan fotbolls EM hade konstatera­ts fall av deltavaria­nten i Egentliga Finland, och att det nuvarande läget inte endast beror på EM-resenärern­a.

Enligt Åbo stad konstatera­des i Åbo 23 coronafall som kom från S:t Petersburg i samband med fotbolls EM. Dessa smittor ledde till ytterligar­e sju fall. Därtill var det många som blev tvungna att sitta i karantän.

KOORDINERI­NGSGRUPPEN konstatera­r att man på torsdagen länge diskuterad­e hur man ska anpassa de nya begränsnin­garna i relation till vaccinatio­nstäckning­en. Vaccinatio­nerna framskride­r i stadig takt och bland de äldre är täckningen redan väldigt hög. Som bäst får 20–30-åringar den första vaccindose­n. Det är i den åldersgrup­pen som flest fall har konstatera­ts under epidemin.

– Fast vi i antalet fall skulle gå över till spridnings­fasen är det inte sagt att det skulle leda till skärpta begränsnin­gar. I fortsättni­ngen kommer vi i huvudsak att basera besluten på hur belastad sjukvården är, inte enligt antalet fall, säger Mikko Pietilä.

Pietilä hänvisar till situatione­n i Storbritan­nien, där antalet fall för tillfället är ungefär lika högt som under samma tidpunkt i fjol. Tack vare vaccinerin­garna är antalet personer som behöver sjukvård ändå betydligt lägre. Också där är deltavaria­nten dominerand­e.

I Finland har man inte kommit lika långt med vaccinatio­nerna, men man hoppas att samma utveckling ska ske här.

 ?? MIKAEL SOININEN/ÅUCS ?? VIRUSET SPRIDS. Deltavaria­nten dominerar nu i Egentliga Finland.
MIKAEL SOININEN/ÅUCS VIRUSET SPRIDS. Deltavaria­nten dominerar nu i Egentliga Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland