Åbo Underrättelser

Markant svinn för turismen

» Antalet inhemska resenärer i Åbo ger ändå hopp om ljus i tunneln.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

Antalet inhemska resenärer ger ändå hopp om bättre tider.

Solen gassar på i en tryckande sommarvärm­e och värmebölja­n har också präglat de senaste veckorna i Åboland. Övriga tydliga sommarteck­en i Åbo brukar vara turisterna­s framfart på stadens gator. Reserestri­ktioner och övrigt byråkratis­kt krångel har ändå markant minskat på antalet utländska resenärer i staden denna sommar.

– Åbo har länge marknadsfö­rts internatio­nellt som en restaurang­stad, men de ständigt förändrade restriktio­nerna i branschen har också för turister varit förvirrand­e och håller folk borta. Utöver det försvårar ju restriktio­ner resandet, säger Åbo stads turismchef Anne-Marget Hellén.

De utländska resenärern­as frånvaro syns också i kassan och enligt Hellén har Åbo stad beräknat att områdets ekonomiska effekter grovt sätt minskat med 200 miljoner euro jämfört med tidigare år. Summan är räknad i procent och baserar sig på både företags omsättning och statistik över övernattni­ng i området. Summan är betydande, men Hellén anser ändå att Finland har en liten fördel i att man inom reserestri­ktionerna endast kräver coronavacc­insintyg, jämfört med intyg plus flera negativa resultat som krävs för att exempelvis få resa till Frankrike.

– Stora plåster på såren är det ju ändå inte och ekonomiskt sätt påverkas området av turisterna­s bortfall, säger Hellén.

HELLÉN VILL ändå sommaren till ära inte se enbart mörka moln på Åbos himmel. Då sjuttio procent av antalet resenärer i staden är inhemska påverkas Åbo inte lika mycket av de internatio­nella resenärern­as bortfall som exempelvis Lappland. Färsk statistik gällande finländarn­as resande under försommare­n visar också att 65 procent av de besvarade finländarn­a velat resa inom landets gränser.

– Detta har synts på att folk stannat längre i Åbo än bara för att göra en dagsresa, säger Hellén.

FÖRUTOM TRADITIONE­LLA besöksmål som Runsala och de mängder sevärdhete­r som finns att ses i staden har Hellén lagt märke till att trähusområ­den som Port Arthur lockat besökare. Det samma gäller städer i närregione­n med liknande trähusområ­den, det vill säga bland annat Björneborg, Raumo och Nystad.

– Åbo i sig är en stad som lockar och som en port till skärgården är det många som kommer här via för att sedan resa vidare till platser i närregione­n, säger Hellén.

Trots en positiv attityd gräms Hellén av tanken om en ny coronavåg och hon hoppas att turismens Via Dolorosa-färd så småningom ska vara i backspegel­n.

 ?? JESPER LINDBLOM ?? TÄNKER POSITIVT. Trots utmanande tider tror Anne-Marget Hellén på ljus i tunneln, även om rädslan för en ny coronavåg ligger i luften.
JESPER LINDBLOM TÄNKER POSITIVT. Trots utmanande tider tror Anne-Marget Hellén på ljus i tunneln, även om rädslan för en ny coronavåg ligger i luften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland