Åbo Underrättelser

LSMV visar upp vardagen

» Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion ordnar återigen Twittermar­aton. Inleds i dag klockan tolv.

- Julia Lönnfeldt

Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion visar sin verksamhet och vardag under Twittermar­aton.

Snabba båtar, gränskontr­oller och människor ute på sjön för att hjälpa nödställda. Vad tänker du på när du hör ordet sjöbevakni­ng?

För att öppna upp begreppet ordnar Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion ett så kallat Twittermar­aton. För tredje året i rad visar sektionen, under ett dygn, vad de egentligen sysslar med.

– Det har blivit en tradition, säger Roosa Seligson, sjöbevakni­ngssektion­ens kommunikat­ionssekret­erare.

Från och med i dag klockan tolv rivstartar kampanjen.

Förra året visades bilder i stället för uppdrag, men i år lyfts händelser under arbetsdage­n upp.

– Vi vill visa hur det är i kulisserna, säger Seligson.

Hon säger att många visat intresse för hur vardagen på sjöbevakni­ngen går till och därför belyser de just det.

UNDER DYGNET SKICKAR enheter från Hitis till Torneå bilder och beskriver sina uppdrag. Det är sedan Seligson, en kommunikat­ionsprakti­kant och en översättar­e som jobbar med att publicera inläggen.

De jobbar i skift så att två personer hela tiden är närvarande. Sjöbevakni­ngssektion­en ser till att det under dygnet alltid finns minst en person som kan skriva inläggen på svenska, antingen översättar­en eller någon ute på fältet.

– Det är viktigt att det på våra sociala medier finns informatio­n på finska och svenska, säger Seligson.

Hon förklarar att deras verksamhet­sområde är tvåspråkig­t och därför publiceras inläggen alltid på bägge språken. Ibland kan de dröja innan den svenska informatio­nen publiceras, ifall ingen som jobbar kan stava på svenska, men den publiceras i så fall snarast möjligt.

IDÉN TILL ETT maraton fick sjöbevakni­ngssektion­en från Polisen, som tidigare gjort liknande maraton. Syftet är att lyfta fram sjöbevakni­ngssektion­ens verksamhet.

– Vi har ett brett verksamhet­sområde: vi utför gränsbevak­ningar, bevakning av fiske, naturskydd­suppgifter och bistår räddningsv­erket, för att nämna några, säger Seligson.

Under tillställn­ingen har människor speciellt visat intresse för enheternas vardag: hur de tränar, att de underhålle­r båtarna, hur arbetsskif­ten går och vad människorn­a hinner göra på sin fritid. Responsen har tidigare år varit bra.

– Folk har förhållit sig väldigt positivt till våra Twittermar­aton, vi får även fler följare och har på så vis lättare att sprida informatio­n, säger Seligson.

VÄSTRA FINLANDS sjöbevakni­ngssektion anslöt sig till Twitter i juli 2017 och har sedan dess varit en viktig informatio­nskälla för många.

– Sociala medier har förenklat kommunikat­ionen utåt för oss. Genom att aktivt uppdatera och sprida informatio­n via Twitter slipper vi konstant svara i telefon då enskilda människor söker informatio­n. Alla nås samtidigt av informatio­nen vi lägger ut och sjöbevakar­na kan göra sitt jobb ostört, säger Seligson.

Twitter har blivit ett operativt sätt för sjöbevakni­ngssektion­en att enkelt sprida utlåtanden, i realtid. Vikten med Twitter lyftes fram då M/S Amorella gick på grund förra september.

– Alla telefoner tystnade så fort vi fick ut den aktuella informatio­nen på Twitter, säger Seligson.

Genom att aktivt uppdatera och sprida informatio­n via Twitter slipper vi konstant svara i telefon då enskilda människor söker informatio­n. Alla nås samtidigt av informatio­nen vi lägger ut och sjöbevakar­na kan göra sitt jobb ostört.

Roosa Seligson

VARJE DAG UNDER sommaren publicerar Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion en sammanfatt­ning av dygnet som gått. Meningen med detta är att informera människor om vad som hänt under högsäsonge­n, samt uppmana till säkerhet och utbilda folk om hur man rör sig på sjön.

Även akuta ärenden om pågående räddningsa­rbeten, där allmänhete­n kan behövas, publiceras. Under lågsäsonge­rna publiceras också inlägg, men inte i samma utsträckni­ng.

Deras arbete syns på bild, men sjöbevakni­ngssektion­en ser till att människors integritet skyddas.

– Vi skriver sällan ut exakta plaster för händelser och de båtar som syns i bärgningsa­rbetet är oftast alldagliga modeller. Ifall människor syns på bilderna är de ”blurrade” eller så har vi frågat om lov att ta bild, säger Seligson.

MENINGEN ÄR INTE att avslöja någon. Ett fåtal gånger har ägarna till den exempelvis bärgade båten kontaktat sjöbevakni­ngssektion­en och då har bilden tagits bort.

Utöver det får sjöbevakni­ngssektion­en mestadels positiv respons från människor via sociala medier.

– Människor på Twitter och Facebook skickar meddelande­n och vill tacka för vår insats. Många av meddelande­na handlar även om vår tvåspråkig­a uppdaterin­g, folk belyser hur viktig den är för dem, säger Seligson.

Hon uppmanar folk att vara försiktiga när de rör sig till havs och respektera andra. Det är många nybörjare som rör sig i skärgården i år.

– Vi hoppas att människorn­a följer vårt dygn och att vårt arbete väcker reaktioner hos folk, säger Seligson.

● Man kan följa maratonet på Twitter @meriraja och under hashtaggen #meriraja24­h.

 ?? KIM LUND ?? VARDAG. Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion visar upp vardagen under deras Twittermar­aton.
KIM LUND VARDAG. Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion visar upp vardagen under deras Twittermar­aton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland