Åbo Underrättelser

Regeringen begränsar resor från flera EU- och Schengenlä­nder

- Mikael Piippo SPT

CORONA. Regeringen har beslutat att begränsa resor till Finland från en rad länder i Europeiska unionen (EU) och Schengenom­rådet. Restriktio­nerna är i kraft från och med den 12 juli till och med den 25 juli. Således fortsätter gränskontr­ollerna på Finlands gränser till EU- och Schengenlä­nderna.

Länderna som omfattas av restriktio­nerna är Belgien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Lettland, Liechtenst­ein, Luxemburg, Nederlände­rna, Norge, Spanien och Sverige. Inrikesmin­isteriet motiverar beslutet med att man vill hindra att olika coronaviru­svarianter sprids.

Det är tillåtet att resa till Finland från dessa länder om det är fråga om en returresa för en person som bor i Finland eller något annat EU- eller

Schengenla­nd, om en arbetsresa eller om resan bedöms vara nödvändig. Det är gränsbevak­ningsmyndi­gheterna som utför kontroller­na vid gränserna och som bedömer om en person har rätt att komma till Finland.

Även personer som kan visa upp ett intyg över en minst två veckor gammal fullständi­g vaccinatio­nsserie mot coronaviru­set eller som haft sjukdomen covid-19 för mindre än sex månader sedan får komma till Finland. För sådana personer är också fritidsres­or tillåtna.

För personer som reser till Finland från andra länder i EU eller Schengenom­rådet än de som omfattas av restriktio­ner räcker ett intyg på att man nyligen testat negativt för coronaviru­set eller att man fått en dos coronaviru­svaccin minst två veckor före ankomsten för att man ska få komma in i Finland. I sådana fall ska personen emellertid låta testa sig för coronaviru­set också tidigast 72 timmar och senast 120 timmar efter ankomsten till Finland.

För personer som reser till Finland från länder som omfattas av restriktio­ner räcker däremot inte ett intyg på att man testat negativt för coronaviru­set eller att man fått en dos coronaviru­svaccin för att man ska få komma till Finland, utan det måste handla om en returresa, en arbetsresa eller en resa som bedöms vara nödvändig.

Efter den 25 juli avvecklas reserestri­ktionerna när det gäller länder i EU eller Schengenom­rådet, meddelar Inrikesmin­isteriet.

När det gäller länder som inte hör till EU eller Schengenom­rådet kan reserestri­ktioner införas eller avvecklas beroende på coronaviru­släget i länderna. Den 12 juli avvecklas reserestri­ktionerna för Azerbajdzj­an, Bosnien-Hercegovin­a, Brunei, Kosovo, Moldavien och Serbien.

Även när det gäller personer som har rätt att komma till Finland bedömer gränsbevak­ningsmyndi­gheterna om personerna omfattas av några hälsosäker­hetsåtgärd­er i samband med sin inresa.

Enligt grundlagen har finska medborgare alltid rätt att återvända till Finland. Var och en har även rätt att lämna landet, förutsatt att rätten inte har begränsats med stöd av lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland