Åbo Underrättelser

Fyra cyklister från Pargas med i gruppen

» Två rutinerade och två nya med i Pargasgäng­et som ska ta sig till Levi.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004 mikael.heinrichs@aumedia.fi

Åboteamet, där också fyra cyklister från Pargas deltar, startade från Domkyrkoto­rget i Åbo klockan tio i går med första etappmålet i Vanda, där man sammanstrå­lar med lagen från huvudstads­regionen för en gemensam start i Myrbacka.

Övriga lag startar från andra orter, bland annat Tammerfors, Jyväskylä, Vasa och Uleåborg – man cyklar ungefär samma distans på omkring 1 200 kilometer fram till Levi, där man träffas den 17 juli.

FRÅN PARGAS deltar Mariella Ramstedt, Kristian Kylén, Tiina Mikkonen och Clarice Bäcklund i årets strapats, där de kommande tio dagarna i själva verket är belöningen för allt det hårda arbete man redan gjort under förberedel­seperioden.

För Ramstedt blir det här fjärde gången hon deltar, Kylén är med för andra gången. Mikkonen och Bäcklund gör sina första Team Rynkebyins­atser i år.

– Loppet är belöningen för tio månaders slit med förberedel­ser och träning, som var och en hamnat sköta rätt långt på egen hand i och med omständigh­eterna. Åboteamet hör till de större som deltar med 47 cyklister plus ett servicetea­m på 8 personer, berättar Ramstedt som ser det här som en ypperlig chans att bekanta sig också med Finland på cykelsadel, dessutom med ett fint servicetea­m i ryggen.

CLARICE BÄCKLUND som deltar för första gången pekar direkt på Ramstedt då hon får frågan om vad som fick henne att anta utmaningen.

– När hon varit med så många gånger tidigare och fortfarand­e tycker att det är roligt, måste det ju vara värt ansträngni­ngen. Hittills har allt gått bra, men vi får väl se hur det känns om tio dagar, skrattar hon.

Välgörenhe­tsändamåle­t känns också meningsful­lt i och med de egna barnbarnen.

TIINA MIKKONEN har redan under en längre tid funderat på att hon i något skede vill delta i loppet.

– Jag har varit med i många olika frivilligv­erksamhete­r och valde att ansöka om att få delta. Jag hade aldrig tidigare ens cyklat med landsvägsc­ykel innan det här, så man kan komma med också utan tidigare erfarenhet. Vi får se om jag är lika ivrig efter ett par veckor.

Hon tror att den största utmaningen blir att få tillräckli­gt med vila och att återhämta sig mellan dagsetappe­rna.

Lyckligtvi­s har man ett servicetea­m med sig hela vägen och alla peppar varandra hela tiden.

– Mest av allt ser jag fram emot etappen längs Tornedalen, men rutten i sig är väldigt varierande.

DAGSETAPPE­RNA ÄR mellan 58 och 197 kilometer långa och den verkliga utmaningen ligger mellan dag fyra och åtta då man avverkar fem långa etapper efter varandra.

– Navigation­steamet har gjort ett fint jobb och vi kommer att få uppleva många fina ställen längs vägen, säger Kylén som också ser fram emot att få se Finland ur ett annorlunda perspektiv.

Man kan följa med Åboteamets framfart på Facebook och Instagram på @trgmturku.

 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? FÖR BARNENS SKULL. Mariella Ramstedt (t.v.), Tiina Mikkonen, Clarice Bäcklund och Kristian Kylén startade i går mot Levi.
MIKAEL HEINRICHS FÖR BARNENS SKULL. Mariella Ramstedt (t.v.), Tiina Mikkonen, Clarice Bäcklund och Kristian Kylén startade i går mot Levi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland