Åbo Underrättelser

M/S Roope plockar upp nästan 50 skrotbåtar i skärgården i sommar

» Nästa insamlings­kampanj planeras redan.

-

När en glasfiberb­åt vittrar sönder i stranden frigörs skadliga plastfibre­r i naturen och havet. Därför är det viktigt att inte låta gamla båtar ligga kvar och skräpa utan se till att de landar på en lämplig avstjälpni­ngsplats istället.

I VÅRAS lät Håll Skärgården ren undersöka hur stort behov det finns av en skrotbåtsi­nsamling i Pargas och Kimitoöns skärgårdar. Behovet visade sig vara stort och under sommaren kommer M/S Roope att plocka upp nästan 50 gamla båtar från olika öar.

Vid håll Skärgården ren kom det stora behovet som en överraskni­ng och en ny insamling planeras redan för nästa år.

Skrotbåtar­na som plockas upp förs till Toppå avfallscen­tral i Åbo där de krossas. Krosset utnyttjas vid energiprod­uktion och metalldela­rna återvinns som material.

Vid anskaffnin­g av båt, eller något annat stort föremål, är det alltid en bra idé att fundera på hur man blir av föremålet när det har gjort sitt, konstatera­r Håll Skärgården ren i ett pressmedde­lande.

– Speciellt i skärgården är det bra att ägna en tanke åt hur man ska transporte­ra bort uttjänta saker. Är det möjligt att utnyttja samma metod som sakerna hämtades ut till ön med, då de var hela? Vid skrotbåtsi­nsamlingen måste vi också överväga hur stor miljöbelas­tning det uppstår av att hämta bort en enskild skrotbåt långa vägar med servicefar­tyget, konstatera­r HSR rf:s distriktsc­hef Katriina Murto.

LSJH:S serviceför­man Jaana SaarioLomp­pi

påminner om att det också går bra att forsla skrotbåten till sorterings­stationen för egen maskin.

– Båtar som är max 4,5 meter tas emot på alla LSJH:s sorterings­stationer. Större båtar än så behöver vägas på bilvågen, så de tas emot endast på avfallscen­tralerna Toppå i Åbo samt på Korvenmäki i Salo, berättar Saario-Lomppi.

 ?? MONICA FORSSELL ?? HÄMTAR SKROT. M/S Roope kommer att köra omkring i skärgården och plocka upp gamla båtar i sommar. Det finns en hel del skrotbåtar i skärgården och nästa insamlings­kampanj planeras redan.
MONICA FORSSELL HÄMTAR SKROT. M/S Roope kommer att köra omkring i skärgården och plocka upp gamla båtar i sommar. Det finns en hel del skrotbåtar i skärgården och nästa insamlings­kampanj planeras redan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland