Åbo Underrättelser

Nya EU-direktiv om skogsanvän­dning väntas

- Rico Liljedahl SPT

INRIKES. EU-kommission­är Virginius Sinkeviciu­s är ansvarig för miljö-, biodiversi­tets- och havsfrågor vid EU-kommission­en. Under onsdagen träffade han Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds (SFP).

Under mötet avhandlade­s aktuella frågor kring ett kommande lagförslag­spaket som bland annat berör skogsanvän­dningen i Europa.

– Jag tror det pågår häftiga diskussion­er och att det är mer inflammera­t nu än för fem år sedan när motsvarand­e paket skulle lanseras. Jag tror att många frågor fortfarand­e lever, säger Nils Torvalds.

Diskussion­erna under mötet handlade om biodiversi­tet, avskogning och skogsanvän­dningens påverkan på klimatet.

Nästa vecka väntas ett paket med direktivfö­rslag som berör dessa områden. Enligt Torvalds kunde detta vålla ekonomiska problem för såväl Finland som Sverige eftersom skogsindus­trin är en betydande arbetsgiva­re.

– Mötet med kommission­är Sinkeviciu­s var sakligt och vänskaplig­t. När jag läser mellan raderna i det han sade så uttryckte han sig annorlunda än tidigare. Bland annat sade han att han personlige­n är emot kalhyggen men att han inte kan förbjuda något själv, säger Torvalds.

Enligt Torvalds diskuterad­es även användning­en av biomassa inom EU. Enligt Torvalds varierar utveckling­en av hur biomassa används mycket mellan EU:s medlemslän­der.

– Jag visade statistik för Sinkeviciu­s

där Sverige och Finland är klassens goda elever. Jag kan inte säga att han höll med om allt jag sa, men han lyssnade åtminstone på mig, säger Torvalds.

I slutet av augusti kommer både Torvalds och Sinkeviciu­s att befinna sig på Åland. De kommer då att ta tillfället i akt och träffas för nya diskussion­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland