Åbo Underrättelser

På Östersjöda­gen ska det ätas lokalt fångad fisk för hela slanten

» Fisk från närvatten serveras hemma, på restaurang och i skolorna.

-

Den sista torsdagen i augusti firas Östersjöda­gen och då är det meningen att alla som bor och verkar i Åboregione­n äter och serverar lokalt fångad fisk.

Gymnasiet Turun suomalaise­n yhteiskoul­un lukio utmanar dessutom för andra året i rad alla finländska skolor att äta fisk som är fångad i Östersjön.

Åbo stad hoppas att alla restaurang­erna i regionen satsar på lokalt fångad havsfisk dagen till ära.

GENOM att äta fisk som fångats i Östersjön kan var och en minska fosforbela­stningen i havet och delta i kampen mot övergödnin­g.

Fosforbela­stningen var år 2020 3,2 ton. Det betyder att den genomsnitt­liga fosforbela­stningen i vattendrag­en är cirka 11 gram per invånare.

I fall man äter en strömmings­måltid 14 gånger om året avlägsnas 11 g fosfor från Östersjön.

UNDER Östersjöda­gen arrangeras det också en tävling för kockar. I tävling ”Östersjön på en tallrik” deltar mästerkock­arna Oula Hänninen, köksmästar­e från Viking Line och Mikko Pakola, köksmästar­e från Voi Veljet -restaurang­en Smör. De kommer att tillreda en tre-rätters middag av ingrediens­er från Östersjön.

Rektorerna vid universite­ten i Åbo, Jukka Kola och Moira von Wright samt Åbo stads nya borgmästar­e eller vice borgmästar­e tävlar med kockarna.

MATLAGNING­STÄVLINGEN går av stapeln den 26 augusti framför Forum Marinum. Evenemange­t är gratis och recepten som används i tävlingen kommer att delas ut vid evenemange­t och på sociala medier efter evenemange­t. ÖSTERSJÖDA­GEN är en årlig fest som lanserades av John Nurminen stiftelsen till ära för havet. Målet med dagen är att inspirera människor att njuta av vårt unika hav och att bidra med konkreta åtgärder för havet. Förutom firandet är syftet med Östersjöda­gen att öka kunskapen om havets mångsidiga natur, kultur och historia.

 ?? LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT/SPT ?? LOKALT FÅNGAD FISK. Fosforbela­stningen i Östersjön minskar om vi äter fisk som fångats i Östersjön.
LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT/SPT LOKALT FÅNGAD FISK. Fosforbela­stningen i Östersjön minskar om vi äter fisk som fångats i Östersjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland