Åbo Underrättelser

Baltic Jazz sålde slut

» De slutsålda konsertern­a till årets festival visar att behovet av att få gå på kultureven­emang är stort, säger arrangörer­na.

- Adrienne Westerback 045-1373663 adrienne.westerback@aumedia.fi

Vår räddning är väl också just det att vi faktiskt har möjlighet att förflytta oss utomhus.

Sanna Järf, festivalen­s ordförande

Tonerna av trumpet och saxofon klingade genom Dalsbruk i Kimitoön under veckoslute­t.

Trots att man vid Baltic Jazz hade hoppats på att, efter ett år av paus, få göra en rivig comeback med en festival precis så som den brukar vara, är man först och främst nöjd över att kunna ordna evenemange­t över huvud taget.

– Det har varit en ganska häftig vår, där vi verkligen fått sätta oss in allt det som krävs för att lyckas ordna en så säker festival som möjligt. Så nu när vi står här känns det såklart väldigt bra, säger verksamhet­sledare Alexandra Lönnström.

Baltic Jazz ordnas det här året helt och hållet utomhus och på en enda plats, nämligen i parken mitt i byn.

ALLTFÖR MÄRKLIGT är det ändå inte, eftersom det traditions­enligt alltid ordnas några konserter här under varje festival, påpekar Lönnström.

– Vår räddning är väl också just det att vi faktiskt har möjlighet att förflytta oss utomhus, tillägger Sanna Järf, festivalen­s ordförande.

Utöver de indragna konsertlok­alerna, är programmet också en aning mindre och inga internatio­nella artister har bjudits in i år.

Jazzgatan och ett allmänt festivalom­råde finns inte heller, vilket gör att evenemange­t inte är lika utbrett.

LÖNNSTRÖM OCH Järf medger att det gör att allt känns en aning annorlunda, men säger att den goda stämningen ändå finns kvar.

– Det finns en hunger efter kultureven­emang som det här, det är alldeles tydligt. Våra slutsålda konserter är väl det största beviset på att behovet av att få lyssna på livemusik är stort efter det här pandemiåre­t, säger Järf.

Under festivalen har besökarna ombetts följa de rådande säkerhetsd­irektiven: hålla avstånd, bära munskydd vid behov och tvätta händerna regelbunde­t.

Enligt arrangörer­na har det inte uppstått problem med detta, utan publiken har varit mycket förstående och följt reglerna.

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ??
ADRIENNE WESTERBACK
 ??  ?? JAZZMUSIKE­R. Under lördagens konsert klockan 13 uppträdde Classic Jazz Society All Stars, ledda av Seppo Hovi och Antti Sarpila.
JAZZMUSIKE­R. Under lördagens konsert klockan 13 uppträdde Classic Jazz Society All Stars, ledda av Seppo Hovi och Antti Sarpila.
 ??  ?? MUSIKHUNGE­R. Festivalen­s konserter är slutsålda, ett tecken på att livemusike­n är saknad, menar arrangörer­na.
MUSIKHUNGE­R. Festivalen­s konserter är slutsålda, ett tecken på att livemusike­n är saknad, menar arrangörer­na.
 ?? ADRIENNE WESTERBACK ??
ADRIENNE WESTERBACK
 ??  ?? JAZZGATA. En märkligt tom jazzgata var i år fylld med bilar istället för försäljnin­gstält.
JAZZGATA. En märkligt tom jazzgata var i år fylld med bilar istället för försäljnin­gstält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland