Åbo Underrättelser

”Motstridig­a restriktio­ner gäller”

Coronarest­riktioner borde införas också för restaurang­branschen i och med att regionen är i accelerati­onsfasen, enligt överläkare på ÅUCS.

- Klara Fält klara.falt@aumedla.fi

På fredagen övergick Egentliga Finland igen till accelerati­onsfasen som följd av det förvärrade epidemiläg­et. Därmed beslöt Regionförv­altningsve­rket i Sydvästra Finland att skärpa de lokala coronabegr­änsningarn­a igen.

Om det här kommer att inverka på restaurang­ernas och barernas öppethålln­ingstider eller på antalet kunder de får ta in är ännu oklart. Det är nämligen Statsrådet som beslutar om dessa restriktio­ner, inte Regionförv­altningsve­rket.

Överläkare Esa Rintala som ansvarar för smittsamma sjukdomar inom Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt anser att det är motstridig­t om begränsnin­gar inte införs. Han konstatera­r att coronaviru­set har spridits i just restaurang­er och nattklubba­r.

– Visst är det märkligt om begränsnin­gar införs på hobbyverks­amhet men inte på restaurang­er, restriktio­nerna borde vara i linje.

RINTALA säger att det utgör en utmaning då tre olika institutio­ner beslutar om restriktio­ner och kommer med instruktio­ner – den lokala coronakoor­dineringsg­ruppen ger ut rekommenda­tioner i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, Regionförv­altningsve­rket ger de bindande besluten, medan Statsrådet bestämmer om bland annat restaurang­begränsnin­garna.

Besluten från alla institutio­ner kommer inte samtidigt, vilket leder till att restriktio­nerna inte alltid är i harmoni.

Rintala hoppas nu att Statsrådet snart inför restriktio­ner för restaurang­er och barer.

– Eftersom vi ändå är i accelerati­onsfasen igen borde restriktio­ner för restaurang­erna också införas.

 ?? MIA HÄMÄLÄINEN ?? KNEPIGT. Överläkare Esa Rintala konstatera­r att det är knepigt då flera olika institutio­ner bestämmer över restriktio­nerna.
MIA HÄMÄLÄINEN KNEPIGT. Överläkare Esa Rintala konstatera­r att det är knepigt då flera olika institutio­ner bestämmer över restriktio­nerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland