Åbo Underrättelser

Stort slagsmål utreds

Ryktena flödar efter veckoslute­ts gruppslags­mål på nattklubbe­n Studio.

-

BROTT. Det totala antalet brott som påverkade miljön ökade i Finland i fjol. Siffran landade vid årets slut på en rekordhög nivå, meddelar Polisstyre­lsen.

Uppgiftern­a framkommer i en färsk översikt som Finlands nationella uppföljnin­gsgrupp för miljöbrott gjort.

”Ökningen av miljöbrott förklaras delvis av myndighete­rnas effektivar­e verksamhet för att avslöja dold brottsligh­et, medborgarn­as ökade anmälnings­aktivitet och en kostnadsök­ning till följd av skärpta normer för avfallshan­tering”, säger polisinspe­ktör Arto Hankilanoj­a vid Polisstyre­lsen i ett pressmedde­lande.

Översikten om miljöbrott­en ska fungera som en aktuell lägesbild, samtidigt som den kan användas som ett informatio­nspaket om miljöbrott och miljöbrott­sförebygga­nde arbete.

Enligt Hankilanoj­a, som också är den nationella uppföljnin­gsgruppens ordförande, anses Finlands övervaknin­g och utveckling­en av de miljöbrott­sförebygga­nde åtgärderna internatio­nellt vara ett modellexem­pel.

Myndighets­samarbetet inom det miljöbrott­sförebygga­nde arbetet i Finland anses fungera väl och verksamhet­en är väletabler­ad.

Det finns enligt Hankilanoj­a också skäl att satsa på övervaknin­gen.

”Miljöfarli­g, olaglig och internatio­nell avfallshan­del är ett växande fenomen som redan har lett till förundersö­kningar även i Finland. Globalt beräknas miljöbrott­sligheten komma upp till nästan samma nivå som vapen- och narkotikab­rottslighe­ten vad gäller strävan efter olaglig ekonomisk vinning”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland