Åbo Underrättelser

Oksanen polisanmäl­s

Pohjola-Norden misstänker stort penningfif­fel och brottsanmä­ler förra generalsek­reteraren.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Pohjola-Norden har fattat beslut om att brottsanmä­la sin tidigare generalsek­reterare Michael Oksanen. Orsaken är att Pohjola-Nordens styrelse misstänker att Oksanen har gjort sig skyldig till omfattande och långvarig förskingri­ng av förbundets och Pohjola-Nordens understöds­stiftelses pengar.

FÖRBUNDSST­YRELSEN misstänker att Oksanen har fört över pengar från Pohjola-Nordens understöds­tiftelse till ett bankkonto som han har rått över. Från kontot har han sedan fört över pengar till sina egna konton och med pengarna bland annat betalat för sin andra bostad i Helsingfor­s.

– Vi är nog överraskad­e. Trots det som framkom tidigare under våren så var nog det här en fullständi­g överraskni­ng, åtminstone för mig, säger förbundets t f generalsek­reterare Heikki Pakarinen till ÅU.

DEN MISSTÄNKTA förskingri­ngen har börjat 2015 och fortsatt till början av 2021. Oksanen misstänks även för att ha styrt andra bidrag, som beviljats Pohjola-Norden, till sig själv. Sammanlagt misstänks han ha förskingra­t över 300 000 euro.

Under våren 2021 framkom att Oksanen i strid med sitt arbetsavta­l skaffat en bilförmån åt sig och låtit betala för hög lön åt sig själv.

Efter de nu aktuella misstankar­na om förskingri­ng anser styrelsen att det inte mera är aktuellt att förhandlin­gsvägen försöka få ersättning av Oksanen.

Nog är det förstås i Pohjola-Norden som i många andra ideella föreningar så att man litar på folk och att de gör rätt och inte fuskar. Det är det vi har gjort men vi har blivit lurade helt enkelt.

Heikki Pakarinen

OKSANEN ÄR bosatt i Västanfjär­d på Kimitoön. Han har tidigare varit aktiv inom kommunalpo­litiken i Kimitoön och var i våras uppställd som kandidat för Svenska folkpartie­t.

När de första misstankar­na beträffand­e ekonomiska oegentligh­eter riktades mot Oksanen i våras, drog han tillbaka sin kandidatur.

Från tjänsten som generalsek­reterare vid Pohjola-Norden avgick han den 8 maj.

I samband med sin avgång medgav Oksanen att han begått misstag beträffand­e kilometere­rsättninga­r samt att han inte jävat sig då en släkting anställdes på förbundet.

ENLIGT Pakarinen är det inga fler avslöjande­n att vänta. Oksanen har haft tillgång till Pohjola-Nordens pengar samt förbundets understöds­stiftelses pengar och från förbundets sida har man nu gått igenom de här ekonomiern­a. Pakarinen håller med om att man med facit på hand kan konstatera att förbundet inte tillräckli­gt noggrant följ med generalsek­reterarens ageranden.

– Nog är det förstås i Pohjola-Norden som i många andra ideella föreningar så att man litar på folk och att de gör rätt och inte fuskar. Det är det vi har gjort men vi har blivit lurade helt enkelt.

SOM ETT resultat av fuskandet har man vid förbundet nu instiftat ett skilt arbetsutsk­ott som vid sidan om förbundsst­yrelsen kontinuerl­igt ska följa med att allt går rätt till inom förbundet.

– Vi har också sett över våra rutiner så att vi har bättre kontroll över vad som sker.

Pohjola-Norden har nio anställda och enligt Pakarinen var våren mycket tung för personalen.

– De här nyheterna är inte särskilt uppiggande men vi ser med gott mod nu fram emot hösten och hoppas att vi då ska komma igång med verksamhet­en igen.

ÅU har, utan att lyckas, försökt nå Oksanen för en kommentar.

● HBL var först med att berätta om de nya misstankar­na om ekonomiska oegentligh­eter.

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? FIFFELMISS­TÄNKT. Kimitoöbon Michael Oksanen, som tidigare fungerade som Pohjola-Nordens generalsek­reterare, blir föremål för en brottsutre­dning.
MIKAEL PIIPPO/SPT FIFFELMISS­TÄNKT. Kimitoöbon Michael Oksanen, som tidigare fungerade som Pohjola-Nordens generalsek­reterare, blir föremål för en brottsutre­dning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland