Åbo Underrättelser

Ek vann ÅU:s EMtippning

Det blev en dramatisk avslutning både på EM-planen och i EM-tippningen.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

FOTBOLL. Första platsen kneps till slut av Stefan Ek. Ek, som efter att ha tippat Italien till europeisk mästare och England till silvermeda­ljör, tog innerkurva­n innan tippningst­oppen och kan nu titulera sig som segrare.

– Det känns bra. Jag känner mig ärad över att vinna den symboliska ÅU-pokalen, säger Ek, som tog 104 poäng.

ENLIGT ÅBOBON bestod segerrecep­tet av både tur och analys. Trots att Belgien och Frankrike på förhand var favorittip­pade hade Ek andra tankar och trodde på det italienska landslaget. Detta på grund av att de flesta italienska landslagss­pelare spelar i Serie A och inget av lagen där kom så långt i de europeiska cuperna för klubblag.

Spelarna hade enligt Eks analys på så sätt mest krafter kvar efter en för övrigt tung och krävande säsong för toppspelar­e.

– England i sin tur spelade i mitt tycke bra redan i förra VM och det kändes som om de nu skulle ha växt till sig, vilket också var fallet. Förstås hade jag ju också Fru Fortuna på min sida och det bar till slut hela vägen, säger Ek.

DE EUROPEISKA mästerskap­en bjöd i tippningse­ttans tycke på fin fotboll turneringe­n igenom. I synnerhet slutspelsm­atcherna bestod av offensiv och spännande fotboll. Finlands medverkan för första gången var också det speciellt. De finska supportrar­nas gester under den dramatiska matchen mot Danmark, som under en tid avbröts på grund av Christian Eriksens hjärtstopp, är Eks bästa minne av EM.

– Hur den finska klacken skanderade Christian följt av den danska klackens svar med Eriksen är ännu rörande och det är sådana känslor som idrott skapar. Trots att fotbollen i den matchen kom att vara en sekundär sak, säger Ek. ANDRA PLATSEN i EM-tippningen gick till Alexander Ginlund från Kimitoön. Ginlund har inte något större hum om fotboll, enligt honom själv, och förlorade till slut kampen om segern med endast två poäng. Andra platsen är han ändå väldigt nöjd över och den kneps långt på grund av att Ginlund tippat Italien till EM-mästare och Portugals Cristiano Ronaldo till målkung.

– Jag har deltagit i tippningen under flera mästerskap och alltid haft

som tradition att ha Ronaldo som målkung. Valet av Italien som mästare gjordes på magkänsla, säger Ginlund.

TROTS ATT GINLUND inte är någon större fotbollsvä­n gör tippningen i hans tycke alltid mästerskap­en intressant­a. Den tredje placeringe­n i EM-tippningen gick i sin tur till en riktig fotbollsvä­n i form av Pargas IF:s herrlags långvarige serviceman Stig-Olof Carlberg. Utöver tredje platsen i ÅU:s tippning vann Carlberg också Piffens herrlags interna EM-tippning.

– I och med mina 25 poäng efter finalen steg jag med drygt fyrtio placeringa­r och att bli tredje bland över 400 deltagare känns ju bra, säger Carlberg.

 ?? PRIVAT ?? BEKÄNNER FÄRG. Stefan Ek valde blått, likt Italiens speldress måndagen till ära.
PRIVAT BEKÄNNER FÄRG. Stefan Ek valde blått, likt Italiens speldress måndagen till ära.
 ?? PRIVAT ?? FRU FORTUNA. Alexander Ginlund anser han hade turen på sin sida i EM-tippningen.
PRIVAT FRU FORTUNA. Alexander Ginlund anser han hade turen på sin sida i EM-tippningen.
 ??  ?? BRONSPENGE­N. Stig-Olof Carlberg knep tredje placeringe­n i EM-tippningen.
BRONSPENGE­N. Stig-Olof Carlberg knep tredje placeringe­n i EM-tippningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland