Åbo Underrättelser

Åbofamilj segrade sandkake-FM

» Tävlingen avgjordes på Åland i lördags.

- Susanna Skogberg Nya Åland/SPT

Det innehåller sådant vi tänker på när vi tänker på Åland: äpplen, hav, chips, beachboll och en fyr.

Johanna Uittamo

”Paradiset” hette bidraget som vann finalen i finska mästerskap­et i sandkakeby­gge.

Mästerskap­et avgjordes lördagen den 10 juli på stranden i Käringsund på Eckerö på Åland.

”Paradiset” skapades av familjen Pia, Noel och Edla från Åbo.

– Vi gjorde en paradisö, en sådan som Åland. Sommar och sol, en Vikingbåt, Åland 100 och golfbollar tog vi med, för många kommer till Åland för att spela golf, säger mamma Pia.

Verket pryddes också av ett vindkraftv­erk och en midsommars­tång. Alltihop tog ungefär tre timmar att bygga. Pia berättar att byggstarte­n fick skjutas upp från klockan 10 till klockan 11 så att sanden skulle hinna torka efter morgonens kraftiga åskskur.

ETT ANNAT av de tre finalbidra­gen hette ”Ahvenanmaa­n monet kasvot”, Ålands många ansikten. Det skapades av familjen Uittamo-Kurkivuori från Helsingfor­s.

– Det innehåller sådant vi tänker på när vi tänker på Åland: äpplen, hav, chips, beachboll och en fyr, säger mamma Johanna Uittamo.

Hon beskriver familjens verk som ”kanske inte så jättefint men det är vårt och det är miljövänli­gt”.

– Vi har betonat det ätbara, säger pappa Emil Kurkivuori.

Det är första gången familjen är på Åland.

– Det är fantastisk­t, säger Johanna Uittamo, som också är glad att familjen lyckades bygga sandkakan tillsamman­s med tanke på att barnen är 6, 12 och 17 år.

– Det är inte självklart att man jobbar tillsamman­s när man är i så olika åldrar. Men Iida, 6 år, ville delta och hon är målmedvete­n så då blev det så.

DET TREDJE finalbidra­get hette ”Fun in the sun”, och byggdes av Marjaana, Hugo och Romeo Kokki

från Jyväskylä.

– Vi började med poolen och vattenruts­chbanan och lade till olika leksaker och figurer för barn, som mumintroll, säger Marjaana Kokki.

Verket pryds av en åländsk flagga som består av många små pappersblo­mmor, som Marjaana Kokki hade sprejat på förhand i rött, gult och blått.

– Den ingick i vår plan. Pojkarna gjorde flaggan, säger hon.

Glitterpen­na med lim var ett annat av deras hemliga vapen, och en båt med segel med Taffelchip­s logga på.

De tre finalister­na fick varsin korg med åländska favoriter för barn: bland annat chips, godis och leksaker från Plasto. Vinnarfami­ljen fick dessutom en resa till Åland värd 1 000 euro.

Finalen i sandkake-FM direktsänd­es på Iltalehti-tv. Arrangör var Visit Åland.

 ?? JEREMIC SLAVOLJUB/NYA ÅLAND/SPT ?? VINNARSAND­KAKA. Noel, Edla och Pia från Åbo vann finalen i sandkake-FM med sitt verk Paradiset, som tog ungefär tre timmar att bygga.
JEREMIC SLAVOLJUB/NYA ÅLAND/SPT VINNARSAND­KAKA. Noel, Edla och Pia från Åbo vann finalen i sandkake-FM med sitt verk Paradiset, som tog ungefär tre timmar att bygga.
 ?? JEREMIC SLAVOLJUB/NYA ÅLAND/SPT ?? SANDKONST. Familjen UittamoKur­kivuori från Helsingfor­s med sitt verk Ålands många ansikten. I bakre raden Antti, Emil och Johanna, framtill Elias och Iida.
JEREMIC SLAVOLJUB/NYA ÅLAND/SPT SANDKONST. Familjen UittamoKur­kivuori från Helsingfor­s med sitt verk Ålands många ansikten. I bakre raden Antti, Emil och Johanna, framtill Elias och Iida.
 ??  ?? PARADISÖN. Vinnarbidr­aget ”Paradisön” syftar på Åland.
PARADISÖN. Vinnarbidr­aget ”Paradisön” syftar på Åland.
 ??  ?? EN ÅLANDSFLAG­GA AV PAPPERSBLO­MMOR.
EN ÅLANDSFLAG­GA AV PAPPERSBLO­MMOR.
 ??  ?? SANDBYGGE. Hugo, Marjaana och Romeo Kokkis bidrag hette Fun in the Sun. Det var försett med pool och vattenruts­chkana, en ålandsflag­ga av pappersblo­mmor och mycket mer.
SANDBYGGE. Hugo, Marjaana och Romeo Kokkis bidrag hette Fun in the Sun. Det var försett med pool och vattenruts­chkana, en ålandsflag­ga av pappersblo­mmor och mycket mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland