Åbo Underrättelser

Polisen: Inte lätt att förebygga gruppslags­mål

» Ryktena flödar efter veckoslute­ts gruppslags­mål på nattklubbe­n Studio i Åbo. Förundersö­kningen är i gång, men ännu är både orsaken och deltagarna okända för polisen.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Ryktena flödar och diskussion­erna går heta på sociala medier. Vad hände på nattklubbe­n Studio under natten till lördag, vem var delaktig och är verkligen fickkniven något som bör tas med till baren?

PÅ SÖNDAGEN inledde polisen förundersö­kningen angående gruppslags­målet på nattklubbe­n Studio i Åbo centrum. Mellan 20 och 30 personer deltog i slagsmålet under natten mellan fredag och lördag och eggvapen uppges ha förekommit.

Ingen har tillfogats allvarliga­re skador i slagsmålet, meddelar polisen.

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt i fallet, och uttalar sig inte mera om de inblandade.

Jethro Rostedt, som äger nattklubbe­n, berättade på lördag för IS att slagsmålet inleddes som en inre fejd mellan två grupper på barens bakgård. Sedan eskalerade det enligt Rostedt till ett gruppslags­mål som omfattade tiotals personer.

Ett anonymt ögonvittne från nattklubbe­n bekräftar att det som stått i nyheterna till största delen stämmer.

I FÖRUNDERSÖ­KNINGENS första fas undersöker polisen nattklubbe­ns övervaknin­gskameror och förhör nattklubbe­ns personal för att få mer insikt i grälets förlopp.

På lördag förmiddag uppgav polisen att ingen är misstänkt för brott i grälet och att ingen förundersö­kning skulle inledas. Situatione­n förändrade­s då fallet granskades närmare.

– På grund av många rykten som steg till ytan och att så många var delaktiga i slagsmålet blev det ändå aktuellt att inleda en förundersö­kning i fallet, säger kriminalko­mmissarie Jari Riiali.

Det har spekulerat­s om att droger skulle ha varit inblandade i slagsmålet men än så länge kan polisen varken bekräfta eller förkasta det här ryktet.

HUR SER DET UT för det framtida nattlivet i Åbo? Bör man vara rädd?

Riiali påpekar att det inte verkar som att en vanlig person som vill njuta av nattlivet måste vara rädd för att röra sig i Åbo centrum.

– Så länge man är vid sina sinnens fulla bruk och rationell finns det ingenting som talar för att man efter veckoslute­ts händelser löper större risk att utsättas för ett våldsbrott.

Han betonar samtidigt att man bör vara försiktig, framförall­t om man är onykter.

– De andra slagsmålen som skedde i staden under veckoslute­t talar för att våldsbrott förekommer i relativt stor utsträckni­ng. Det finns nog skäl att iaktta mer försiktigh­et då man rör sig i centrum om nätterna, säger Riiali.

HUR DYLIKA SLAGSMÅL kan förebyggas i framtiden är en fråga som delar åsikter.

Frågan huruvida Studio hade en för liten personalst­yrka på plats i förhålland­e till kundmängde­n har bland annat diskuterat­s.

Rostedt förnekar ändå det här påståendet för ÅU och betonar att den lagstadgad­e mängden ordningsva­kter var på plats i nattklubbe­n.

Polisen betonar att de närvarande ordningsva­kterna säkert gjorde allt de kunde men att kapacitete­n, trots att den var lagenlig, var otillräckl­ig med tanke på omständigh­eterna.

– Det är inte lätt att förebygga gruppslags­mål av det här slaget. Det förutsätte­r nästan att vi på förhand får informatio­n om en förhöjd risk för slagsmål, säger Riiali.

Bland annat en större mängd ordningsva­kter och poliser som övervakar området utanför nattklubba­r kunde, om inte förebygga slagsmål, åtminstone förhindra att konflikter­na spårar ur.

 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ?? NATTKLUBBE­N STUDIO. Förundersö­kningen av gruppslags­målet på nattklubbe­n är nu i gång.
OLIVIA ÅKERHOLM NATTKLUBBE­N STUDIO. Förundersö­kningen av gruppslags­målet på nattklubbe­n är nu i gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland