Åbo Underrättelser

Nya inresebegr­änsningar trädde i kraft

» Två olika regelverk för inresa gäller under en övergångsp­eriod fram till den 25 juli. Nu gäller två olika incidensgr­änser samtidigt.

-

I går trädde nya regler i kraft för inresor i Finland. Tanken är att det ska vara enklare att resa till Finland med hjälp av exempelvis ett vaccinatio­nsintyg.

I samband med den nya lagen beslutade regeringen om en förordning som skärper begränsnin­garna på vissa punkter. Genom förordning­en skärptes kraven på vilka länder som ska klassas som lågrisklän­der. Coronainci­densgränse­n för lågrisklän­der sänktes från 25 till 10 för de senaste två veckorna och då får endast 1 procent av coronatest­erna i landet vara positiva. Från de här så kallade gröna länderna är det fritt att resa till Finland utan begränsnin­gar.

Det här innebär att endast elva europeiska länder klassas som lågrisklän­der enligt Finland. Bland dem hittas till exempel Tyskland, Ungern och Island.

Finlands egen incidens ligger däremot på 50,1. Finlands incidens är nu högre än till exempel Sveriges som ligger på 43,2 fall per 100 000 invånare.

DET ÄR kommunerna­s hälsovårds­myndighete­r som ansvarar för att de nya begränsnin­garna efterföljs vid gränserna. Det förväntas ändå ta en stund innan kommunerna lyckas anlita personal och genomföra de nya gränskontr­ollerna. Därför bestämde regeringen förra veckan att det gamla regelverke­t ska tillämpas under en övergångsp­eriod till den 25 juli.

Det är Gränsbevak­ningsväsen­det som ansvarar för de gamla inresebegr­änsningarn­a. Enligt gränsbevak­ningen är det fritt att resa till Finland från länder med en incidens, alltså antalet positiva coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna, under 25.

Under övergångsp­erioden gäller alltså två regelverk samtidigt. De kommunala hälsovårds­myndighete­rna tillåter fri inresa från länder där incidensen är under 10. Gränsbevak­ningen tillåter fri inresa från länder där incidensen är under 25.

Under övergångsp­erioden räcker inte intyg över negativt coronatest före ankomst till Finland eller en första dos vaccin som inresegrun­d.

Fri inresa tillåts ändå för personer som är fullt vaccinerad­e.

Resenärer som inte kommer från lågrisklän­der behöver intyg på ett negativt coronatest och rekommende­ras ta ytterligar­e ett test efter 72 timmar. Då ska också kontakt med andra personer undvikas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland