Åbo Underrättelser

Snedhissen är både en vits och en sevärdhet

» Kakolaback­ens hotell och restaurang tar problemen med ro.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Fel i brytblock, fel i broms, fel i strömskena, brandalarm, fel i programvar­an, fel i dörrmekani­smen. ÅU redogjorde nyligen (9.7) för de många, eller cirka 130 olika, driftsstop­p som Kakolaback­ens snedhiss under sina två år råkat ut för.

De som drabbas allra mest av snedhissen­s krångel är invånarna i området. Men i viss mån drabbas också restaurang­besökare och hotellgäst­er.

BÅDE VID Hotel Kakola och restaurang­en Kakolan Ruusu tar man ändå snedhissen­s trassel med ro.

– Den här veckan är det faktiskt bara ett sällskap som suttit fast i snedhissen, uppgav Kakolan Ruusus krögare Sanna Gullsten i fredags.

Hon vet att många av restaurang­ens kunder gärna använder sig av funikulare­n men vid restaurang­en brukar man förvarna kunderna om att hissen troligen står stilla.

ENLIGT GULLSTEN är funikulare­n lite av en sevärdhet, oberoende av om den står eller går.

– Den är ju en lite kul grej, säger Gullsten. Inte har vi låtit oss störas så värst av att den hela tiden har något fel.

Man har vant sig vid att kunderna ringer och beklagar att de är försenade då kön till snedhissen visat sig vara längre än tänkt. Eller att den är ur bruk och att kunderna fått ta till trapporna istället. Eller att de sitter fast.

INTE HELLER VID närbelägna hotellet i Kakolaback­en låter man sig irriteras av snedhissen­s problem.

– De flesta av våra kunder kommer hit med bil, säger försäljnin­gschef Jarkko Rinne.

Enligt Rinne är det svårt att säga hur mycket snedhissen­s dåliga rykte har påverkat hotellets verksamhet. Men han tror att hotellkund­erna helst beger sig in mot centrum och inte mot åstranden och att snedhissen kanske inte därför intressera­r dem så mycket.

– Hela snedhissen är ju en vits, säger Rinne med glimten i ögat.

I övrigt är man vid hotellet mycket nöjda med hur säsongen kommit i gång. Nästan hela sommaren är fullbokad och telefonern­a går varma.

– Åbo och Kakolaback­en är mycket attraktiva besöksmål, konstatera­r Rinne nöjt.

DET FINNS ETT begränsat antal parkerings­platser i Kakolaback­en. Det går inga bussar till området och det är meningen at snedhissen ska vara ett smidigt sätt att ta sig från Slottsgata­n upp till Granitborg­sgatan.

De flesta av våra kunder kommer hit med bil.

Jarkko Rinne, hotellets försäljnin­gschef

 ?? MONICA FORSSELL ?? STRESSAR INTE. Många restaurang­besökare vill åka med snedhissen men på restaurang Kakolan Ruusu har man tagit för vana att varna kunderna för att hissen sannolikt står stilla.
MONICA FORSSELL STRESSAR INTE. Många restaurang­besökare vill åka med snedhissen men på restaurang Kakolan Ruusu har man tagit för vana att varna kunderna för att hissen sannolikt står stilla.
 ?? MONICA FORSSELL ANNINA SUOMINEN ?? STÅR OFTA. Många sorger och många bedrövelse­r har Åbos snedhiss hunnit bjuda på under de senaste två åren.
MONICA FORSSELL ANNINA SUOMINEN STÅR OFTA. Många sorger och många bedrövelse­r har Åbos snedhiss hunnit bjuda på under de senaste två åren.
 ??  ?? KUL GREJ. Krögare Sanna Gullsten säger att snedhissen, trots sina många problem, är en sevärdhet för många.
KUL GREJ. Krögare Sanna Gullsten säger att snedhissen, trots sina många problem, är en sevärdhet för många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland