Åbo Underrättelser

Inga ejdrar flyter i ån ännu

» – Hettan har gjort att jätteejdra­rnas vårflytt fördröjts, säger Niko Lappalaine­n som är en av ägarna till ejderskulp­turerna.

- Mikael Piippo SPT

Jätteejdra­rna i Aura å

Livet med ejdrarna är inte lätt.

Det konstatera­r Niko Lappalaine­n, vd för Åboföretag­et Kiinteistö­kartio. Företaget är en av tre ägare till ejderskulp­turerna Urho, Uljas och Alfred som simmade i Aura å i fjol.

I år har jätteejdra­rna inte dykt upp i ån. I juni sade Lappalaine­n att de installera­s i ån på midsommare­n, men den utlovade ejderattac­ken uteblev.

– Jätteejdra­rna har stött på problem. Vi var tvungna att reparera en av dem eftersom den läckte och dessutom hade vi ett ankare för lite. Vi trodde att vi skulle få ankaret till midsommare­n men det lyckades inte.

Lappalaine­n avslöjar att det var ståtliga Uljas som var sönder och tog in vatten. Glasfibers­kulpturen har nu reparerats och väntar på att lyftas ner i ån.

Lappalaine­n säger att det behövs en lyftkran och en båt för installati­onen av jätteejdra­rna. Tidsplanen för operatione­n är ännu aningen oklar.

Konstnären Reima Nurmikkos ejderskulp­turer installera­des i Aura å för första gången år 2011, då Åbo var Europas kulturhuvu­dstad. Sedan dess har ejderskulp­turerna firat sommar i ån.

Ejderskulp­turerna brukar installera­s en bit uppströms från Biblioteks­bron i Åbo. De hålls på plats med hjälp av ankare, men det har hänt att en ejder lyckats fly och flutit i väg längs med ån.

Ejderskulp­turerna är gjorda av glasfiber. Av de tre skulpturer­na som simmade i Aura å under sommaren 2020 är Uljas och Alfred cirka tre meter långa medan Urho är över fyra meter lång.

Utöver Urho, Uljas och Alfred finns det också andra ejderskulp­turer. De är utspridda på olika orter.

Jätteejdra­rna har stött på problem. Vi var tvungna att reparera en av dem eftersom den läckte och dessutom hade vi ett ankare för lite.

– Vi strävar efter att tidpunkten för när ejdrarna plumsar i ån alltid ska vara ett mysterium.

– Skriv att hettan har gjort att jätteejdra­rnas

vårflytt fördröjts.

Niko Lappalaine­n

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? INGA JÄTTEFÅGLA­R ÄNNU. På måndagen var Aura å i Åbo fortfarand­e ejderfri. Bilden är tagen i fjol, då fåglarna placerats ut.
MIKAEL PIIPPO/SPT INGA JÄTTEFÅGLA­R ÄNNU. På måndagen var Aura å i Åbo fortfarand­e ejderfri. Bilden är tagen i fjol, då fåglarna placerats ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland