Åbo Underrättelser

Pandemin och politiken på Finlandsar­enan i dag

» Kan nationalis­tiska rörelser dra nytta av det nya läget som pandemin förorsakat? Bland annat den frågan debatteras under ÅA:s paneldisku­ssion.

-

Pandemins effekter på politiken diskuteras på Finlandsar­enan i dag. Det är Åbo Akademi som håller i trådarna för paneldisku­ssionen.

I panelen sitter Kimmo Grönlund, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi, Anu Koivunen, medieforsk­are och professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t och Mika Salminen, direktör och professor vid Institutet för hälsa och välfärd (THL). Diskussion­en leds av journalist­en Baba Lybeck.

PANELDELTA­GARNA kommer att diskutera vad som hände då coronaviru­spandemin blossade upp under våren 2020. Ländernas myndighete­r reagerade olika på de hot det hittills okända viruset förde med sig.

Inom EU saknades gemensamma lösningar och länder valde sin egen väg. Många länder begränsade den fria rörlighet som är en grundlägga­nde rättighet för alla EU-medborgare.

FINLAND stängde de inre gränserna i mars 2020 och har egentligen först nu försiktigt öppnat upp för andra EU-medborgare. För första gången på nästan 70 år infördes passkontro­ller mellan Finland och Sverige och den naturliga fria rörlighete­n till exempel inom gränsområd­et i Tornedalen var som ett minne blott.

Vilka konsekvens­er kan vi tänka oss att pandemin haft på politiken? Kan betoningen på nationella lösningar bidra till ett försvagat EUsamarbet­e? Kan det till och med vara så att nationalis­tiska politiska rörelser drar nytta av det nya läget?

– Vad händer med liberala demokratie­r då man tar till sådana här åtgärder? Kan man säga att våra individuel­la friheter är i farozonen och att demokratin­s grundvalar rentav är hotade, eller vittnar vi enbart om en tillfällig fas i väntan på att befolkning­en vaccinerat­s. Bland annat sådana frågeställ­ningar kommer vi att diskutera under paneldebat­ten, säger Kimmo Grönlund, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi.

PANELDISKU­SSIONEN ordnas på salutorget i Björneborg i samband med Finlandsar­enan tisdagen den 13 juli 2021, klockan 15.00–15.45. Tillfället är öppet för allmänhete­n och kommer även att streamas via länken via mtv.fi.

Diskussion­en ordnas av Åbo Akademis spetsenhet för opinionsfo­rskning, the Future of Democracy, och förs på svenska. Streamning­en kan även ses i efterhand.

 ?? CATHARIINA SALO ?? I BJÖRNEBORG. Professorn i statskunsk­ap, Kimmo Grönlund, deltar i ÅA:s paneldisku­ssion om politiken och pandemin.
CATHARIINA SALO I BJÖRNEBORG. Professorn i statskunsk­ap, Kimmo Grönlund, deltar i ÅA:s paneldisku­ssion om politiken och pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland