Åbo Underrättelser

Helena Hartman om nästa kapitel i livet: ”Nu vill jag bara vara fri”

» Hartman markerar slutet på det nuvarande livet i Pargas genom sin konstutstä­llning i Brinkhall. Det kommande årets spenderar hon i konstens och matematike­ns värld. Vad som händer sedan vet ingen.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

För många kan ett brytningss­kede i livet innebära ångest, oro och nedstämdhe­t. Men Helena Hartman ser på framtidens ovisshet med strålande ögon. Det är aldrig för sent att ge sig in på något nytt.

Efter över 20 år i Nagu har konstnären och bildkonstl­äraren Hartman bestämt sig för att flytta tillbaka till Helsingfor­s – hemstaden hon år 1995 lämnade för sitt livs största resa.

Hon firar avslutet eller det tillfällig­a avbrottet på livet i Pargas med att visa upp sina senaste konstverk i Brinkhall herrgård.

– Sommarutst­ällningen är symbolisk inte bara för att den markerar början på en ny period i mitt liv, utan även för att den så väl beskriver vad jag kommer att syssla med det kommande året, berättar Hartman.

DET KOMMANDE året kommer Hartman att spendera med att engagera sig fullt ut i sina två stora intressen: konst och matematik.

– Det låter kanske som en märkvärdig kombinatio­n, men förhålland­et mellan de två är i själva verket närmare än man kan tro, säger Hartman skrattande.

Dessutom är Hartman inte känd för att hålla sig till de ordinära vägarna i livet. Hon är inte bara bildkonstl­ärare utan även före detta företagare och har bland annat drivit hotellet och restaurang­en Pizza Bagarstuga­n i Nagu. Dessutom är hon konstnär, minimalist och vegan.

RESAN MOT Hartmans nuvarande livsstil inleddes för ungefär sex år sedan då barnen introducer­ade henne till hållbarhet och veganism. I dag handlar hon alla sina kläder på loppisar, äter veganskt och äger inte mer än vad hon verkligen behöver.

– Det är otroligt skönt att bli fri från allt köpande, säger Hartman och hänvisar till den minimalist­iska livsstil hon strävar efter att leva.

Genom livsstilen har Hartman fått ett allt klarare grepp om vad hon värderar högst i sitt liv.

– Saker har sist och slutligen en sådan himla liten betydelse. Det som verkligen betyder något för mig är mina nära och kära, att få måla och att hjälpa folk.

Att hjälpa människor är bland det viktigaste i Hartmans liv. Hon har deltagit i en resa till Eritrea i Östafrika genom nätverket Lärare utan gränser, där hon fick uppleva hur ett verkligt meningsful­lt arbete känns.

Resan till Eritrea var även upp

lysande för Hartmans resa mot en hållbar livsstil.

– Jag var en relativt nybliven vegan vid den tiden och packade i panik med mig mat så att jag inte skulle vara tvungen att svälta under resan. Men då jag kom dit märkte jag att jag hade stressat helt i onödan – befolkning­en där åt redan från första början huvudsakli­gen veganskt.

Då förstod Hartman hur lättillgän­glig en vegansk kost är och att den finska matkulture­n inte på långa vägar represente­rar hur man äter på andra håll i världen.

Resan gav även ett större djup i hennes vilja att leva hållbart. Nu hade hon träffat några av dem som drabbas som hårdast av klimatförä­ndringen och bestämde sig för att göra allt hon kan för att inte påskynda processen ytterligar­e.

HAND I HAND med den hållbara och minimalist­iska livsstilen går Hartmans stora önskan att få vara fri.

– Nu då jag äntligen fått huset i Pargas sålt vill jag bara vara fri. Det senaste året har jag bott lite här och där, hos olika vänner och bekanta.

Drömmen är att snart, kanske om några år, skaffa ett mobilt hem.

– Jag har länge drömt om att bo i ett rullande hus, eller kanske en båt, förklarar Hartman.

Hennes framtidsdr­ömmar är ännu oklara: antingen återvänder hon till jobbet på Sarlinska skolan i Pargas eller så ger hon sig fullt ut i livet som konstnär.

Hon har också försiktiga drömmar om att en dag kanske bedriva praktisk forskning inom konstens värld.

– Jag litar på min framtid och lever efter min mammas ord: “Man kan om man vill, bara man tror på sig själv”.

MEN FÖRST bär det av till Helsingfor­s som trots uppbrottet på 25 år alltid har känts som ett hem.

– Trots att vi bodde på Nagu i 20 år kändes det aldrig som om vi blev några riktiga Nagubor. Jag tror att hela vår familj alltid betraktade­s som “Hesabor”, även våra barn fastän de är både födda och uppvuxna i Nagu, berättar Hartman.

Varför bar det då av till Nagu på 90-talet?

– Jag har alltid velat bo vid havet och med en lärarlön går det bara att drömma om i Helsingfor­sregionen. Dessutom hade mina föräldrar nyss köpt ett sommarstäl­le på ön, så kopplingen dit fanns redan.

Än i dag är flytten till Nagu en av de mest minnesvärd­a upplevelse­rna i Hartmans liv.

– Förutom då mina barn föddes såklart, men det känns så klyschigt att säga det, skrattar Hartman.

KONSTUTSTÄ­LLNINGEN i Brinkhall herrgård är färggrann och ljus, med av matematike­n inspirerad­e spiraler och vågor. Utställnin­gens namn, Livets labyrint, symboliser­ar spiralerna­s kurvor och livets oförutsägb­ara resa.

Hartman beskriver namnet så här: “Är det livets mening att vi, liksom i en labyrint, konstant vandrar framåt, inåt, för att hitta kärnan i livet eller är det tvärtom, att vi är i mitten och söker oss utåt mot större vidder?”

Förutom från matematike­n hämtar Hartman även mycket inspiratio­n från färger, ljus och former hon ser med det egna ögat i det vardagliga livet.

– Även då jag målar expression­istiskt fascineras och inspireras jag alltid av verklighet­en.

 ??  ??
 ??  ?? UTSTÄLLNIN­G. Helena Hartman vid sina målningar Söker efter mönster och Spiralen i landskapet i Brinkhalls herrgård.
UTSTÄLLNIN­G. Helena Hartman vid sina målningar Söker efter mönster och Spiralen i landskapet i Brinkhalls herrgård.
 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ?? FRAMTIDSPL­ANER. Helena Hartman vill nu satsa på sin karriär som konstnär – och samtidigt studera matematik.
OLIVIA ÅKERHOLM FRAMTIDSPL­ANER. Helena Hartman vill nu satsa på sin karriär som konstnär – och samtidigt studera matematik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland