Åbo Underrättelser

Ålandsläka­re sågar inreserest­riktioner »

Knut Lönnroth, Ålands landskapsl­äkare, ser inga argument för några gränsrestr­iktioner på Åland eftersom smittläget i Norden och Baltikum är detsamma. – Då vore det logiskt att testa även inresande från regioner i Finland, säger han.

- Susanna Skogberg Nya Åland/SPT

– Det är ingen vits med att hindra att en virusvaria­nt kommer in i ett land om den redan finns där.

Bland annat det här sade landskapsl­äkare Knut Lönnroth på fredagens extrainsat­ta presskonfe­rens om de nya inreserest­riktionern­a.

Lönnroth underkänne­r social- och hälsovårds­ministerie­ts förslag, som han anser bygger på dålig evidens. Incidensen på Åland har förblivit låg trots att inresandet ökat kraftigt.

– Vi har fortsatt med den modell som vi har haft väldigt länge, nämligen rekommenda­tion om karantän om man reser från ett riskområde och ett välkomnand­e att testa sig om man utsatt sig för en reell risk. Jag vill hävda att den har fungerat mycket bra.

ENLIGT LÖNNROTH finns det inte längre några argument för gränsrestr­iktioner på Åland. Han konstatera­de att Sverige nu för första gången har ett lägre incidensta­l än Finland.

– Vi har en liknande epidemisit­uation i Norden, Baltikum och hela Europa. Många är oroliga för deltavaria­nten, men den finns redan i Finland, Sverige och alla länder i Europa.

Deltavaria­nten har ännu inte konstatera­ts på Åland, men Lönnroth anser inte att det motiverar fortsatta strikta gränskontr­oller.

– Då vore det logiskt att testa även inresande från regioner i Finland, där incidensen är betydligt högre än i Sverige eller Estland.

LÖNNROTH HÄNVISADE till sin erfarenhet. Lönnroth har i över 20 år jobbat med tidig diagnostik och prevention av infektions­sjukdomar. Han har varit med och tagit fram riktlinjer för Världshäls­oorganisat­ionen för en annan sjukdom som sprids med droppsmitt­a, nämligen tuberkulos.

– Jag vill inte hävda att jag har rätt, men jag tänker inte vara falskt blygsam heller. Min bedömning är att evidensläg­et är dåligt.

Lönnroth har under hela pandemin argumenter­at mot testning av personer som är symtomfria.

– Det är alltid svårt att tolka testresult­at, men i synnerhet när man testar symtomfria. Man riskerar att få positiva provsvar hos personer som inte är smittsamma. Den vanligaste förklaring­en är då att personerna bär på ett ”dött” virus efter en tidigare, oupptäckt infektion.

Enligt Lönnroth är risken för missvisand­e resultat extra stor när man testar inresande från exempelvis Sverige. Där har incidensen varit hög och många kan bära på virusreste­r som inte är smittsamma men som ändå ger positivt utslag vid testning.

– Om man stiftar en lag med tvingande åtgärder så måste åtgärderna vara nödvändiga för att kontroller­a epidemin. Jag hävdar att man inte kan kalla åtgärderna nödvändiga när man inte har tillräckli­gt med evidens för att de är effektiva och för att de gör mer nytta än skada.

LÖNNROTH FRÅGADE också hur kostnadsef­fektivt testningen av inresande är.

– Om man screenar personer från en region med en incidens på 50/100 000 behöver man testa mer än 2 000 personer för att hitta ett sant positivt fall. Det ger en kostnad på över 600 000 euro per fall.

Enligt Lönnroth är det omöjligt att sortera de sant positiva svaren från de falskt positiva och att det leder till onödig isolering och smittspårn­ing.

Enligt Lönnroth är de förslagna åtgärderna från social- och hälsovårds­ministerie­t oproportio­nerliga, för att inte säga skadliga.

– Om man tycker det är rimligt att fokusera på den här typen av screening är det lika relevant att göra det inom länder och inom regioner. Det vore lika rimligt att screena personer som reser mellan kommuner på Åland, som att screena personer som reser till Finland från Sverige eller Estland.

 ?? STEFAN ÖHBERG ?? GILLAR INTE. Knut Lönnroth, landskapsl­äkare på Åland, tycker att inreserest­riktionern­a från social- och hälsominis­teriet är oproportio­nerliga och skadliga.
STEFAN ÖHBERG GILLAR INTE. Knut Lönnroth, landskapsl­äkare på Åland, tycker att inreserest­riktionern­a från social- och hälsominis­teriet är oproportio­nerliga och skadliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland