Åbo Underrättelser

Coronan ökade behovet av stöd inom grundutbil­dningen

» Sammanlagt 85 procent av utbildning­sanordnarn­a bedömer att elevernas behov av stöd på allmän nivå var antingen större än vanligt eller betydligt större än vanligt 2020–2021.

-

Effekterna av coronaepid­emin har varit synliga i skolorna och inom småbarnspe­dagogiken i form av ett ökat stödbehov hos barn, unga och familjer. Det framkommer i en enkätunder­sökning som utförts av regionförv­altningsve­rket och Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet.

Enkäten riktades till anordnare av grundlägga­nde utbildning och småbarnspe­dagogik. Resultatet visar att sammanlagt 85 procent av respondent­erna bedömer att elevernas behov av stöd på allmän nivå var antingen större eller betydligt större än vanligt. Över 80 procent bedömer att också behovet av inlärnings­stöd har ökat.

ENLIGT regionförv­altningsve­rket visar de öppna svaren att utbildning­sanordnarn­a oroar sig över elevernas välbefinna­nde och ork. 85 procent av respondent­erna anser att behovet av elevvårdss­töd var åtminstone större än normalt.

Respondent­erna bedömer att försämring­en av elevernas och familjerna­s välbefinna­nde ligger bakom de ökade inlärnings­svårighete­rna.

Svaren från både den grundlägga­nde utbildning­en och småbarnspe­dagogiken skvallrar om en oro för coronaepid­emins eventuella långvariga effekter på barns och ungas framtid, skriver regionförv­altningsve­rket.

Den grundlägga­nde utbildning­en behöver bland annat mer resurser för elevvård, stöd för inlärning och för personalen­s välbefinna­nde. Inom småbarnspe­dagogiken betonas bristen på utbildad personal och behovet av stöd för familjerna.

Svaren samlades in mellan den 2 och 9 juni och gäller verksamhet­såret 2020– 2021. Regionförv­altningsve­rket och ministerie­t har gjort liknande enkätunder­sökningar sedan våren 2020.

 ?? JEANETTE ÖSTMAN-SPT ?? CORONAN PÅVERKADE. Enkätens respondent­er bedömer att försämring­en av elevernas och familjerna­s välbefinna­nde ligger bakom de ökade inlärnings­svårighete­rna.
JEANETTE ÖSTMAN-SPT CORONAN PÅVERKADE. Enkätens respondent­er bedömer att försämring­en av elevernas och familjerna­s välbefinna­nde ligger bakom de ökade inlärnings­svårighete­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland