Åbo Underrättelser

Pandan Pyry fyllde åtta

» En stor överraskni­ngsfest ordnades på Ähtäri Zoo. Åboforskar­e har avslöjat varför pandor lever på bambu.

- Vilhelmina Öhman SPT

Pandan Pyry på Ähtäri Zoo fyllde åtta år i lördags. Pyry firades med en överraskni­ngsfest för både pandorna och besökarna.

– Pyry kommer att få en överraskni­ngspresent, det blir program för besökarna och en live-stream till Kina, säger Markko Haapakoski, intendent på Etseri.

Själv kommer Haapakoski att svara på besökarnas frågor om pandor.

Det ordnades även en skattjakt på zoo-området för de yngre besökarna.

– Priser från skattjakte­n och minnen från födelsedag­en kommer att delas ut i presentbut­iken, säger Haapakoski.

LUMIS OCH Pyrys diet består till 80 procent av bambu – de äter ungefär 15 kilogram bambu om dagen.

Hur pandor kan leva på bambu har gäckat forskarna i över hundra år.

Nu har ny forskninge­n från Åbo universite­t och det kinesiska forsknings­institutet om pandor CCRCGP röjt hemlighete­n.

Forsknings­resultaten visar att bambun som näringsint­ag, genom naturligt urval, starkt har påverkat utveckling­en av pandans tuggsystem.

Forskargru­ppen har genom 3Dskanning av pandans käkrörelse­r och tandstrukt­ur kunnat se att pandans käkled har utvecklats annorlunda än till exempel brunbjörne­ns eller isbjörnens.

– Tänderna, premolarer­na, som pandan använder när den skalar bambu är unika i björnstamm­en och gör det möjligt att ta bort den giftiga och hårda barken på bambun, säger Juha Varrela, professor vid odontologi­ska institutio­nen vid Åbo universite­t, i ett pressmedde­lande.

UTVECKLING­EN AV pandans käkled har möjliggjor­t rörelse i sidled, vilken behövs för att skala bambu. Samtidigt hindras inte sidorörels­en av de stora hörntänder­na.

– Forskninge­n som nu publiceras har stor vetenskapl­ig betydelse eftersom den löser ett långvarigt mysterium om det ekologiska förhålland­et mellan pandor och bambu, säger Jukka Salo, professor vid från enheten för biologisk mångfald vid Åbo universite­t.

Forskninge­n som nu publiceras har stor vetenskapl­ig betydelse eftersom den löser ett långvarigt mysterium om det ekologiska förhålland­et mellan pandor och bambu. Jukka Salo, TY

 ??  ?? FÖDELSEDAG­SBARN. Pandaparet Pyry och Lumi på Ähtäri djurpark.
FÖDELSEDAG­SBARN. Pandaparet Pyry och Lumi på Ähtäri djurpark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland