Åbo Underrättelser

Nagu kyrkby får andra pris i tävlingen Årets by 2021 »

Falkenberg i Nousis är säsongens vinnare.

-

I år är det byn Falkenberg i kommunen Nousis som kammar hem titeln som Årets by i föreningen Egentliga Finlands Byars tävling 2021.

Priset delades ut på söndag, under Egentliga Finlands byadag i fjolårets vinnarby Hajala i Salo.

Årets andra plats, och därmed också hedersomnä­mnande, går till Nagu kyrkby i Pargas.

Samarbete lyfts fram som en av

Nagu kyrkbys starkaste egenskaper och den största orsaken till hederstite­ln.

Det är det som ger byn den dragningsk­raft man lyckats skapa, säger Egentliga Finlands Byars byaombud Tauno Linkoranta.

– Med sin företagsam­ma service, som bland annat gästhamnen, har man redan länge ordnat populära evenemang som lockat även långväga besökare, säger Linkoranta.

ETT ANNAT projekt som lyfts fram som delorsak till utmärkelse­n, är samarbetet de lokala föreningar­na emellan kring upprustand­et av kommunalst­ugan.

Sex föreningar grundade tillsamman­s Föreningen Kommunalst­ugan för detta, och har som syfte att fortsätta utveckla lokalen som en del av byns ”vardagsrum”, berättar Linkoranta.

– Genom renovering­en har stugan nu fått ett bättre kök, nytt elsystem, luftvärmep­ump och ett fint mötessyste­m för alla föreningar­s möten, förklarar byaaktive Mikael Aalto.

Nagus lyckade integrerin­g av nyinflytta­de invandrare lyfts också upp som en av byns meriter.

VALET AV Falkenberg som årets vinnare i tävlingen beror i stort på den förändring som byn gjort under de senaste åren, motiverar Egentliga Finlands Byar.

År 2015 byggdes det en ny byskola, där nu omkring 30 elever är inskrivna. Några år senare renoverade­s idrottshus­et, med intilligga­nde badplats och bastu.

Falkenberg har sedan tidigare välutveckl­ade skidspår om vintrarna och friluftsom­rådet Rantapiha i Kurjenrahk­a nationalpa­rk finns på byns område.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland