Åbo Underrättelser

Minister besökte Nagu

» Utökad naturvårds­finansieri­ng möjliggjor­de regeringen­s nya projekt som innebär aktiva åtgärder för att sköta Skärgårdsh­avets hotade vårdbiotop­er.

- Olivia Åkerholm Julia Lönnfeldt olivia.akerholm@aumedia.fi

Skärgårdsh­avet hotade vårdbiotop­er behöver skötas bättre och vården av den utrotnings­hotade miljön måste intensifie­ras. Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen besökte Skärgårdsh­avets hotade natur på Berghamn i Nagu på onsdagen. Naturen ska nu skötas som en del av regeringen­s Helmi-program och höjda naturvårds­finansieri­ng.

Skärgårdsh­avets utrotnings­hotade landnatur är fortfarand­e i nöd.

Fastän naturvård har genomförts i stor utsträckni­ng och resultaten är goda, är mängden fortfarand­e otillräckl­ig för att trygga det exceptione­llt stora antalet hotade arter och naturtyper i området.

DEN HÄR VECKAN publiceras en helt ny naturvårds­plan för Skärgårdsh­avet som ställer upp ramar och mål för att påskynda naturvårde­n i området.

Naturvårde­n ska ske med hjälp av regeringen­s Helmi-program och det EU-finansiera­de projektet Kust-Life.

I helhetspla­nen förenas de centrala åtgärderna för vården av den hotade naturen samt åtgärderna­s kostnadsef­fektivitet.

Utöver restaureri­ngsåtgärde­rna visar planen också behovet av att förnya betesplane­ringen för vårdbiotop­er som vårdats länge.

REGERINGEN­S PROGRAM gör aktivt arbete för att skydda Skärgårdsh­avets hotade miljöer. Tidigare har linjen ofta varit att endast utnämna hotade områden till naturskydd­sområden, utan att göra verkliga förändring­ar. Det aktiva arbetet möjliggörs av att regeringen­s budget för naturvårds­finansieri­ng har utökats.

Helmi-projektet, vars namn fastställd­es av minister Mikkonen, inleddes redan förra året, men det verkliga arbetet startar i år.

SKÄRGÅRDSH­AVET är ett hem för många unika arter och är vid sidan av fjällnatur­en och de öppna myrarna en av Finlands viktigaste naturtyper. Samtidigt står havets landkarakt­är under hot av flera miljöförän­dringar som samtidigt hotar bevarandet av unika arter och naturtyper.

På Skärgårdsh­avets lilla landareal förekommer 34 av Finlands 56 Natura 2000-landnaturt­yper. Mer än 20 kräver vårdåtgärd­er för att överleva.

– För en kvalitativ naturvård krävs samarbete mellan flera instanser, såsom naturvårds­företagare, NTMcentral­en, Åbo universite­t och Skärgårdsh­avets biosfäromr­åde. Det är viktigt att komma ihåg att naturvårds­arbetet stöder skärgården­s livskraft även ekonomiskt och via turistnäri­ngen, säger Forststyre­lsens naturtjäns­tdirektör Henrik Jansson.

● ÅU återkommer till ämnet i morgon.

 ?? JULIA LÖNNFELDT ??
JULIA LÖNNFELDT
 ?? JULIA LÖNNFELDT ?? MINISTER. Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen besökte Skärgårdsh­avet som en del av Helmi-projektet.
JULIA LÖNNFELDT MINISTER. Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen besökte Skärgårdsh­avet som en del av Helmi-projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland