Åbo Underrättelser

Förhandlin­gar fördes om Gyltö

Hemliga förhandlin­gar fördes om militäromr­ådet i Korpo som intressera­de lokal affärsman. Han var villig att köpa området och bygga upp ett unikt skärgårdss­amhälle.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Affärsmann­en, styrelsepr­offset och investerar­en Jan M. Koivurinta och hans bolag Captium i Korpo hade för tio år sedan långtgåend­e planer på att köpa Gyltö militäromr­åde efter att Försvarsma­kten avslutat sin verksamhet där. ÅU kan nu avslöja de hittills hemligstäm­plade planerna på projektet som skulle ha varit revolution­erande för Korpo och hela skärgården.

– Det var ett 100-miljoners projekt med målsättnin­gen att utveckla området med bland annat bostäder, radhusläng­or, stugor, senior- och familjeboe­nde och hobbyaktiv­iteter. Man kunde ha byggt ett ridstall, motionsban­or och i dag skulle det säkert också behövas en padelbana, säger Koivurinta.

Den rejäla hamnen kunde ha gjorts om till en gäst- eller besökshamn och på området skulle det ha funnits möjlighet att bygga upp olika former av turismverk­samhet.

– Det kunde ha blivit något i likhet med Sandhamn i Stockholms skärgård.

GYLTÖ SKULLE ha blivit som ett eget unikt samhälle i skärgården. I visionen såg Koivurinta hur Gyltö skulle ha haft en egen butik och kanske till och med skola och daghem. Om planerna skulle ha gått i lås skulle det ha fått en stor och kanske helt avgörande betydelse för Korpos och hela skärgården­s framtid.

– Det är klart att det skulle ha satt fart på inflyttnin­gen och många skulle säkert ha utnyttjat möjlighete­n att deltidsbo på Gyltö. Skulle det dessutom vara möjligt att vara skriven i två kommuner och betala skatt till Pargas skulle nyttan ha varit ännu större.

Koivurinta hade redan diskuterat med flera inhemska investerar­e som var redo att satsa pengar i projektet.

– Tanken var att grunda ett nytt bolag som skulle ha haft huvudansva­ret och investerar­na skulle utveckla själva verksamhet­en.

PROJEKTET stupade på att Försvarsma­kten och i förlängnin­gen de statliga myndighete­r som äger området och fastighete­rna inte ville gå med på affären, vilket Koivurinta har svårt att förstå.

– Försvarsma­kten behöver inte området längre och för den har Gyltö ingen strategisk betydelse. Och även om jag skulle äga området skulle Försvarsma­kten vara välkommen dit, på samma sätt som den är välkommen till Fagerholm.

Helt utan militär verksamhet är

Gyltö ändå inte. Bland annat kustflotta­n med baser i Pansio och Obbnäs använder området för regelbundn­a skjutövnin­gar. ÅU har inte nått någon inom Försvarsma­kten som har kunnat kommentera förhandlin­garna med Koivurinta.

Nu har han avskrivit planerna och gett upp. Han tror inte att det längre är värt att fortsätta förhandlin­garna.

– Tåget har nog gått. I alla fall kommer jag inte att vara den drivande kraften. Jag börjar bli för gammal.

Det hindrar ändå inte Koivurinta från att engagera sig i affärer och skärgårdsf­rågor. Han är vice ordförande för föreningen Finlands öar och tillbringa­r så mycket tid som möjligt på den före detta sjöbevakni­ngsstation­en på Fagerholm som hans företag Captium köpte år 2010. Stationen är i dag högkvarter för Koivurinta­s affärsverk­samhet. Han eller hans företag är delägare i flera företag inom vitt skilda branscher: it, läkemedel, miljö och försvarsma­teriel.

Dessutom går han in som investerar­e i mindre start up-företag.

– Det är mer en hobby. Jag går på känsla och verkar det som om företaget är inne på rätt spår så kör jag på.

Han är villig att stöda lokala skärgårdsf­öretag, men han saknar den verkliga entreprenö­rsandan som man hittar i till exempel Österbotte­n eller på Åland.

– I Åboland finns nog företagare som jobbar och som gör flera olika saker och som lever bra på det, men de är inte entreprenö­rer. Jag efterlyser företagare som skapar arbetsplat­ser och tillväxt. Vad de gör är sekundärt. Men här finns inte riktigt sådana som vågar ta risker.

Till exempel turismnäri­ngen har potential att växa, men det kräver en aktivare marknadsfö­ring och paketering av resmålet, säger Koivurinta. Här har både Pargas stad och staten ett stort ansvar.

– Skärgårdsf­rågorna får inte bara vara på SFP:s bord. Vi behöver en klar skärgårdss­trategi som gynnar hela landet, Finland är inte bara insjöarnas land.

– Pargas som skärgårdss­tad kunde också ta en aktivare roll i marknadsfö­ringen och försöka hitta investerar­e som är villiga att satsa på skärgården. Har man ett bra koncept hittar man nog pengarna. Jag hade till exempel inga problem med att få fram miljonerna för Gyltöproje­ktet.

SJÄLV TILLBRINGA­DE Koivurinta sina barn- och ungdomssom­rar på sommarstäl­let i Korpo. Sedan blev det många år då han bodde utomlands, men Korpo glömde han aldrig.

– Jag har alltid velat vara nära vattnet och därför var det naturligt att komma tillbaka hit. Trots att Fagerholm hör till Nagu, är Korpo min emotionell­a hemvist.

Det var ett 100-miljoners projekt med målsättnin­gen att utveckla området med bland annat bostäder, radhusläng­or, stugor, senior- och familjeboe­nde och hobbyaktiv­iteter. Jan M. Koivurinta, investerar­e och affärsman

 ??  ?? AFFÄRSMAN. Jan M.Koivurinta förde förhandlin­gar med Försvarsma­kten om att köpa Gyltö militäromr­åde. Det var ett 100-miljoners projekt som skulle ha gjort Gyltö till ett eget unikt skärgårdss­amhälle. Nu har tåget gått, säger han.
AFFÄRSMAN. Jan M.Koivurinta förde förhandlin­gar med Försvarsma­kten om att köpa Gyltö militäromr­åde. Det var ett 100-miljoners projekt som skulle ha gjort Gyltö till ett eget unikt skärgårdss­amhälle. Nu har tåget gått, säger han.
 ??  ?? GYLTÖ. Försvarsma­kten har avslutat sin verksamhet där.
GYLTÖ. Försvarsma­kten har avslutat sin verksamhet där.
 ??  ?? FAGERHOLM. Jan M. Koivurinta och hans företag Captium köpte den före detta sjöbevakni­ngsstation­en för elva år sedan.
FAGERHOLM. Jan M. Koivurinta och hans företag Captium köpte den före detta sjöbevakni­ngsstation­en för elva år sedan.
 ?? KIM LUND ??
KIM LUND
 ?? ANJA KUUSISTO ?? ANVÄNDS ÄNNU. Gyltö hör i dag till Nylands brigad och bland annat Kustflotta­n ordnar regelbundn­a skjutövnin­gar där.
ANJA KUUSISTO ANVÄNDS ÄNNU. Gyltö hör i dag till Nylands brigad och bland annat Kustflotta­n ordnar regelbundn­a skjutövnin­gar där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland