Åbo Underrättelser

”Har betalat tillbaka”

» Finlands svenska idrott tänker inte öppna upp fallet Oksanen på nytt.

- Monica Forssell monica.forssell@aumedia.fi

Finlands svenska idrott tänker inte granska Michael Oksanens penningfif­fel vid FSI på nytt.

I måndags blev det klart att Pohjola-Norden polisanmäl­er sin förra generalsek­reterare Michael Oksanen misstänkt för omfattande och långvarig förskingri­ng av förbundets och Pohjola-Nordens understöds­stiftelses pengar.

Sammanlagt handlar det om cirka 300 000 euro som förbundet misstänker har hamnat i Oksanens egen ficka.

Också vid FSI förekom ekonomiska oegentligh­eter och Oksanen tvingades betala tillbaka ett femsiffrig­t belopp till FSI. Hans avgång föregicks av en hemlig uppgörelse mellan Oksanen och FSI:s dåvarande styrelse som leddes av Jan-Erik Enestam, också han Västanfjär­dsbo.

FINNS DET ORSAK för FSI att granska Oksanens agerande vid organisati­onen på nytt? Den frågan tog FSI:s styrelse ställning till vid ett extra styrelsemö­te i mars, då de första uppgiftern­a om ekonomiskt fiffel vid Pohjola-Norden läckte ut.

Då kom styrelsen till att man inte öppnar upp fallet på nytt och trots att misstankar­na nu handlar om betydligt grövre fiffel, håller man fast vid beslutet.

– Vi konstatera­de att saken reddes ut då och att det hela är slutbehand­lat för vår del. Jag ser inte att vi har någon orsak öppna den biten igen, säger styrelseor­dförande Mikko Ollikainen.

ENLIGT OLLIKAINEN har man vid FSI sett över sina ekonomiska stadgar och inre processer för att säkerställ­a att det inte kan uppstå situatione­r då någon kommer åt att fiffla med organisati­onens pengar igen.

Ollikainen säger också att det, enligt de uppgifter han nu, har inte finns orsak att misstänka att Oksanen skulle ha gjort sig skyldig till mera ohederligh­et med pengar än vad man kände till 2014.

FINLANDS SVENSKA idrott är en centralorg­anisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamhet­en finansiera­s med EUmedel, pengar ur olika fonder samt Veikkausme­del. Ollikainen tycker inte att FSI har någon skyldighet att offentligt redogöra för exakt vad den hemliga uppgörelse­n handlade om.

– Styrelsen har fått en muntlig redogörels­e men jag vill inte gå in på den biten desto mer. Vi anser att det är flera år sedan som det här har inträffat och han har betalat tillbaka. Finlands svenska idrott är inte en myndighet och eftersom det har klarats upp väljer vi att gå vidare så här.

Skulle du som styrelseor­dförande gå med på en hemlig uppgörelse med en chef som åkt fast för fusk med pengar?

– Jag vill inte föregå en sådan eventuell framtida händelse. Varje fall är unikt. Det är klart vi vill och ska leva på ett transparen­t sätt men vi är ingen kommun eller myndighet utan redovisar i så fall i första hand åt ministerie­t.

 ?? FINLANDS SVENSKA IDROTT / ANDRÉ BOTTENSTOC­K ?? FSI HAR GÅTT VIDARE. Mikko Ollikainen är ordförande för Finlands svenska idrotts styrelse. Han säger att det enligt de uppgifter han har inte finns orsak att riva fallet Oksanen på nytt.
FINLANDS SVENSKA IDROTT / ANDRÉ BOTTENSTOC­K FSI HAR GÅTT VIDARE. Mikko Ollikainen är ordförande för Finlands svenska idrotts styrelse. Han säger att det enligt de uppgifter han har inte finns orsak att riva fallet Oksanen på nytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland