Åbo Underrättelser

Vem kan få vaccinet?

» ÅU tog reda på hur det fungerar i Åbo och Pargas.

- Klara Fält klara.falt@aumedia.fi

I vissa fall kan personer som inte är skrivna i en kommun ändå ha rätt att få coronavacc­in där.

Vi gör så gott vi kan och erbjuder vaccin i mån av möjlighet. Camilla Rautanen, hälsovårda­re i Pargas

Kommunerna i Finland coronavacc­inerar i första hand sina egna invånare. Det är logiskt då vaccindose­rna räknas noga och delas ut till kommunerna enligt invånarant­alet.

I vissa fall kan också personer som inte är skrivna i en kommun ändå få möjlighete­n att ta vaccin där. Det är i huvudsak kommunen själv som beslutar i hurdana situatione­r man gör undantag, men THL har också gett vissa direktiv.

I ÅBO har bland annat personer som studerar i staden men som inte är skrivna i Åbo möjlighet att boka tid till vaccinerin­g. De kan dock inte göra det via hemsidan jagtarvacc­inet. turku.fi, utan måste boka tiden per telefon.

– I andra situatione­r försöker vi helt enkelt fatta besluten med sunt förnuft. Om en person som är skriven på en ort som ligger långt borta vistas i Åbo under en längre tid kan det vara möjligt att få vaccinet här, säger Suvi Vainiomäki, läkare vid Åbo stad.

Samma sak kan gälla för finländare som bor utomlands och därmed inte har en hemkommun i Finland, men som vistas i landet en längre tid. Det kan till exempel vara personer som kommer till Finland under sin sommarseme­ster.

Exakt vad en ”längre tid” betyder är inte definierat. Det avgörande är att försäkra sig om att personen har möjlighet att få den fulla vaccinseri­en. Man vill alltså se till att det inte blir så att man får en dos i Finland utan att ha möjlighet att få en andra dos av samma vaccin tillräckli­gt snabbt då man återvänder hem. Då skulle vaccindose­n gå till spillo.

Det kan också vara möjligt att få andra dosen i Åbo om man har ett intyg över en första dos utomlands.

EN LIKNANDE praxis som i Åbo gäller i Pargas. Där har bland annat många sommargäst­er hört av sig och undrat om det är möjligt att få vaccin där.

– I de flesta fallen är svaret nej. Vi har så mycket sommargäst­er här att vaccindose­rna i så fall inte skulle räcka till invånarna, säger hälsovårda­re Camilla Rautanen.

Hon konstatera­r att det helt enkelt är fråga om vaccinerna­s tillgängli­ghet.

Helt omöjligt är det ändå inte att få coronavacc­in trots att man inte är skriven i Pargas. Precis som i Åbo kan finländare som bor utomlands i vissa fall få möjlighete­n att vaccinera sig.

– Det handlar om ett fåtal personer som inte har en hemkommun i Finland men som ändå vistas här en längre tid, till exempel personer som jobbar eller studerar utomlands men hälsar på familj och vänner under semestern.

Utgångsläg­et i Pargas är att man ska få båda doserna i staden, för att försäkra att man verkligen får fullt vaccinskyd­d. Rautanen säger att det ändå i teorin kan vara möjligt att få endast första dosen i Pargas, om man kan bevisa att man säkert får den andra dosen av samma vaccin då man återvänder hem.

– Vi gör så gott vi kan och erbjuder vaccin i mån av möjlighet. Direktiven är inte alltid så klara och det kan bli missförstå­nd ibland.

Ett exempel är Institutet för hälsa och välfärds direktiv om att gästarbeta­re ska få vaccin i kommunen de arbetar i om de vistas där en längre tid. Också här saknas en exakt tidsdefini­tion, vilket innebär att det finns ett visst tolkningsu­trymme.

 ??  ?? TOLKNINGSU­TRYMME. I vissa fall kan de som länge vistats i exempelvis Åbo och Pargas få coronavacc­inet, trots att de inte är skrivna i staden. Den exakta tidslängde­n är dock inte riktigt klart definierad.
TOLKNINGSU­TRYMME. I vissa fall kan de som länge vistats i exempelvis Åbo och Pargas få coronavacc­inet, trots att de inte är skrivna i staden. Den exakta tidslängde­n är dock inte riktigt klart definierad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland