Åbo Underrättelser

På ÅUCS är läget relativt lugnt, men kön till fortsatt vård lång

-

EGENTLIGA FINLAND. Värmen har lett till överbelast­ning i sjukvården, meddelade Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt tidigare i dag. ”Den långvariga värmebölja­n har orsakat rusning. Primärvård­en har svårt att ta patienter från jouren”, säger Maaret Castrén, verksamhet­schef vid HUS Akut, i ett pressmedde­lande.

Däremot har en liknande överbelast­ning inte skett inom Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

Något definitivt svar på varför en liknande belastning inte syns till i regionen har tf överläkare vid ÅUCS jour Juha Peltonen inte. Han berättar att mängden patienter är ganska långt den samma som den brukar vara om somrarna – med undantag från förra året, då coronapand­emin ledde till att färre sökte sig till sjukhusen.

Peltonen nämner däremot att ÅUCS har haft vissa utmaningar med att flytta patienter vidare till fortsatt vård och bäddplatse­rna börjar vara fulla, vilket innebär att väntetider­na vid jouren är längre än vanligt. Han anser ändå inte att hettan orsakat så pass stora patientmän­gder att jouren skulle ha täppts till.

För det mesta är det äldre människor som värmen orsakar hälsoprobl­em för. Men Peltonen påminner om att unga inte heller är immuna för värmen, och speciellt de som festar utomhus och inte dricker vatten blir lätt offer för hettan.

– Då man dricker alkohol och är hela långa dagen ute i solen brukar det glömmas bort att även dricka andra vätskor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland