Åbo Underrättelser

Solpaneler som marknadsfö­rs av finska företag kan kopplas till tvångsarbe­tande uigurer

» Solpaneler som tillverkat­s av uigurer och andra muslimska minoritete­r i Kina säljs vidare av ett flertal stora finländska bolag, uppger Finnwatch.

-

Enligt organisati­onen Finnwatch kan flera finländska företag kopplas till tvångsarbe­tande uigurer i Xinjiang. Detta genom de solpaneler som företagen marknadsfö­r. Det framkommer i en rapport som organisati­onen publicerad­e på tisdagen.

Enligt organisati­onen är sju av de största solpanelst­illverkarn­a kinesiska bolag. Fyra av dessa är belägna i den autonoma regionen Xinjiang i nordvästra Kina. Kina beskylls för systematis­kt förtryck av bland annat uigurer i regionen.

Produktion av solpaneler innebär en betydande risk för tvångsarbe­te för bland annat uigurerna, enligt Finnwatch. Tvångsarbe­tet berör särskilt produktion­en av råvaran polysiliko­n som används som råmaterial inom solcells- och elektronik­industrin.

FINNWATCH undersökte de finländska företagens kopplingar till tvångsarbe­tet genom en enkät. Enkäten skickades till tretton företag, varav sju svarade. Alla företag som försåg Finnwatch med detaljerad informatio­n om sina försörjnin­gskedjor kunde kopplas till produktion­en av polysiliko­n i Xinjiang. Dessa företag är Helen, Oomi, Playgreen, Scanoffice och Solarigo Systems. Finnwind, Freebo, Rexel Finland, Solarvoima och Solnet Green Energy svarade inte på Finnwatchs förfrågan.

Anu Kultalahti, forskare vid Finnwatch, säger att solpanelsf­öretagen som verkar i Finland verkar ha dålig kunskap om ursprunget till den viktigaste råvaran för de produkter de marknadsfö­r.

”Här ligger risken för att de omedvetet är involverad­e i tvångsarbe­te eller till och med brott mot mänsklighe­ten”, säger Kultalahti i ett pressmedde­lande. Hon säger att företagen har bättre alternativ att välja mellan, men det krävs ändringar i distributi­onskedjorn­a.

”Även om andelen polysiliko­n som tillverkas i Xinjiang är stor, finns det andra alternativ – också i Kina.”

 ?? MIKAEL SJÖVALL/SPT ?? PROBLEM KAN FÖREKOMMA. Alla solpanelsf­öretag i Finland som försåg Finnwatch med detaljerad informatio­n om sina försörjnin­gskedjor kunde kopplas till produktion­en av polysiliko­n i Xinjiang.
MIKAEL SJÖVALL/SPT PROBLEM KAN FÖREKOMMA. Alla solpanelsf­öretag i Finland som försåg Finnwatch med detaljerad informatio­n om sina försörjnin­gskedjor kunde kopplas till produktion­en av polysiliko­n i Xinjiang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland