Åbo Underrättelser

EU:s jättelika klimatpake­t lanseras i dag

» Enligt läckta förhandsup­pgifter kommer den mest centrala åtgärden i EU-kommission­ens förslag till hur utsläppen ska minskas att handla om att skärpa reglerna för utsläppsha­ndeln.

- Sofia Westerholm SPT

Finslipand­et är i full gång och i dag kommer Europeiska kommission­en att lansera sitt förslag till unionens ”Fit for 55”-paket, ett lagpaket som ska leda till att unionens växthusgas­utsläpp minskar med 55 procent fram till 2030 jämfört med nivån 1990.

Samtidigt väntas kommission­en även presentera EU:s nya skogsstrat­egi. Målet är ett steg på vägen, eftersom det slutliga målet är att unionen ska vara helt klimatneut­ral 2050.

Fram till december i fjol var målet att minska utsläppen med 40 procent fram till 2030, men i och med att målet höjdes behövdes också det nu aktuella lagstiftni­ngspaketet.

Exakt vad paketet kommer att innehålla är ännu oklart, men en del informatio­n har redan läckt ut i offentligh­eten.

Det är inte heller någon hemlighet att alla bitar av paketet möjligen inte välkomnas lika öppet i alla länder. 27 länder med egna nationella åsikter kommer att innebära kompromiss­er för allas del. I Finland är det skogsstrat­egin som redan på förhand väckt debatt, och åsikterna delar landets regering.

”FIT FOR 55”-paketet kommer att innehålla 12 olika författnin­gsförslag om hur utsläppen ska minskas. Ismo Ulvila, kommunikat­ionschef vid EU-kommission­ens representa­tion i Finland, säger att lagpaketet är EU:s svar på vad forskning visar.

Enligt Ulvila är unionens klimatpoli­tik ambitiös, och han likställer en sådan klimatpoli­tik med att spara pengar på ett bankkonto.

– Ju tidigare och ju mer vi gör, desto billigare blir åtgärderna för oss.

Sammanlagt består de 12 författnin­gsförslage­n och tillhörand­e bakgrundsm­aterial av omkring 10 000 sidor papper. Enligt läckta förhandsup­pgifter kommer den mest centrala åtgärden i kommission­ens förslag att handla om att skärpa reglerna för utsläppsha­ndeln och bredda den till att omfatta nya områden.

I en del spekulatio­ner har bland annat förekommit uppgifter om att utsläppsha­ndeln skulle börja gälla även den tunga industrin, flygtrafik­en inom ETA och sjötrafike­n.

Övriga åtgärder som kommission­en tros föreslå är ett nytt energiskat­tedirektiv, en ny koltull vid EU:s yttre gränser och striktare regler för hur stor andel av energiprod­uktionen som måste vara förnybar. Också många frågor kopplade till trafiken tros finnas med i förslaget, bland annat allt striktare regler för hur höga halter av koldioxid en bil får släppa ut i naturen.

Hur finländarn­a sväljer kommission­ens förslag återstår att se, men det finns en risk att alla inte tar emot det med öppna armar.

Den senaste Eurobarome­tern som publicerad­es förra veckan visar att omkring 90 procent av EU-medborgarn­a anser att klimatförä­ndringen är ett allvarligt eller mycket allvarligt hot mot unionen. I Finland går åsikterna mer isär, och Finland är de facto det medlemslan­d där högst andel av befolkning­en svarade att klimatförä­ndringen inte är ett allvarligt problem.

ÄVEN OM lagpaketet kan komma att innehålla delar som Finland tvingas kompromiss­a kring, är det snarare den nya skogsstrat­egin som väcker kraftig inhemsk debatt.

Jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) har tillsamman­s med representa­nter från flera andra länder skrivit under en vädjan om att strategin ännu bör ändras. Enligt De Gröna represente­rar vädjan inte regeringen­s linje i frågan. Från De Grönas håll har hörts anklagelse­r om att såväl Centern som SDP agerar mot regeringsp­rogrammet då det handlar om den kommande skogsstrat­egin.

Skogsstrat­egin är också en svår fråga för Finland som helhet. Europaoch ägarstyrni­ngsministe­r Tytti Tuppuraine­n (SDP) säger att det är av yttersta vikt för Finland att kommission­en inte försöker gå över sina befogenhet­er.

– Det är oerhört viktigt för Finland att skogspolit­iken fortsättni­ngsvis hålls som en nationell fråga som de enskilda medlemslän­derna själva har rätt att besluta om, säger Tuppuraine­n.

– I skuggan av klimatpoli­tiken får vi inte ge över sådan beslutande­rätt åt kommission­en som enligt EU:s grundfördr­ag inte hör till unionen.

Tuppuraine­n kallar De Grönas anklagelse­r för politisk diskussion.

– Sådant måste man i viss mån vara redo att tåla. De riktlinjer vi närmat oss kommission­en med är riktlinjer vi gemensamt kommit överens om. Statsrådet har en alldeles klar och entydig ståndpunkt i frågan.

Trots vissa orosmoment är Tuppuraine­n förväntans­full inför onsdagens besked från kommission­en. Hon säger att Finland till fullo stödjer unionens klimatmål.

Onsdagens publicerin­g av förslaget innebär ändå inte att arbetet är klart ännu. Enligt Tuppuraine­ns uppskattni­ng kan det ta upp till ett par år innan det slutliga lagpaketet börjar gälla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland